Dakar 2021, deseti dan: 'kaos' se nadaljuje

13. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Po Brabcu med kandidati za zmago v razredu motociklistov odstopil še Cornejo.

Po včerajšnji skoraj kaotični dirki se je danes še enkrat izkazalo, da tudi kratke etape, po možnosti s kratkim specialom znajo prinesti še kako zanimivo dogajanje, pa tudi odstope. Po tem, ko je dva dni vodil v skupnem seštevku, se je danes od dirke po Pricu in Benavidesu od možnosti za zmago poslovil še en dirkač in sicer Jose Ignacio Cornejo.

Po tem, ko je kazalo na kar četvorno zmago Honde na današnji etapi in trojno vodstvo v skupnem seštevku je Čilenec na 252 kilometru speciala grdo padel in čeprav je kasneje uspel prečkati ciljno črto, so bile poškodbe prehude, da bi lahko nadaljeval dirko. Natančen obseg poškodb bo sicer znan šele po pregledu pri medicinski ekipi.

Kljub padcu Corneja, pa je bila današnja etapa vseeno v znamenju Honde. Njihovi dirkači so namreč osvojili prva tri mesta na današnji etapi, pri čemer je kot prvi na cilj prišel Ricky Brabec, drugi je bil Joan Barreda, tretji pa Kevin Benavides. Slednji je posledično danes prevzel vodstvo v skupnem seštevku, a po današnji zmagi Američan, za katerega se je nekaj časa že zdelo, da mu ne bo več uspelo priti nazaj na vrh, za njim zaostaja le še 51 skeund. Treji je medtem Sam Sunderland.

Manjše presenečenje dneva pa je na drugi strani v razvrstitvi avtomobilistov pripravil Yazeed Al Rajhi. Dirkač iz Savdske Arabije je namreč danes znova ugnal vso konkurenco, saj je s svojo Toyoto v cilj prišel dobri dve minuti pred Nasserjem Al Attiyahom. Le nekaj sekund za njim je nato skozi cilj prišel Stephane Peterhansel, po težavah na začetku etape pa jo je na koncu dobro odnesel tudi španski matador, Carlos Sainz, ki je za Al Rajhijem zaostal le štiri minute in 12 sekund.

Peterhansel tako v skupnem seštevku pred Al Attiyahom vodi že 17 minut, pred Sainzem pa že več kot eno uro in zdi se, da mora za skupno zmago le še priti varno do cilja. A kot smo vajeni se na Dakarju lahko zgodi vse.

Svojo najboljšo uvrstitev na letošnjem Dakarju pa je danes dosegel Simon Marčič, ki je skozi cilj pripeljal le pol ure za Arunasom Gelazninkasom in tako osvij četrto mesto na etapi, hkrati pa zadržal peto mesto v skupnem seštevku razreda. V generalni razvrstitvi se je medtem iz 43. prebil na 38. mesto.

Jutri je pred dirkači predzadnja etapa med mestoma Al-Ula in pa Yanbu v dolžini 598 kilometrov, od ta pa jih bo proga vodila do cilja v mestu Jeddah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol