Dakar 2021, deveti dan: konec za Loeba!

11. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Osma etapa je minila v znamenju številnih odstopov, tudi med favoriti.

Odličen štart in prvi del dirke ter veliko etapnih zmag sta načeloma dve stvari, ki utegneta pomagati na poti do skupne zmage na Dakarju, še zdaleč pa nista zagotovilo, da se bo to resnično zgodilo. Vse to se namreč kaže tudi na letšnjem Dakarju. Do konca druge izvedbe dirke v Savdski Arabiji je le še nekaj dni, na vrhu avtomobilskega in motociklističnega skupnega seštevka pa sta dva dirkača, ki nista dobila ali niti ene etape, ali pa sta do vrha prišla šele v zadnjih dneh.

Med motociklisti je govora o tovarniškem dirkaču Honde, Nachoju Corneju, ki je sicer že na štartu letošnje dirke spadal v krog favoritov za skupno zmago. Čilenec, ki je doslej na Dakarju kot najboljšo uvrstitev zabeležil četrto mesto v skupnem seštevku je namreč danes po včerajšnjem druge mestu zabeležil še svojo prvo letošnjo etapno zmago in tako nekoliko utrdil sicer še vedno majhno prednost pred Tobyjem Priceom. A boj za prvo mesto je bil srdit, saj je bila recimo razlika med najboljšo trojico po 225 kilometrih speciala le 30 sekund.

Sta se pa danes od dirke poslovila kar dva izmed najboljših motociklistov. Po Rossu Branchu se je namreč poslovil še drugi Yamahin dirkač, Franco Caimi. Vzrok odstopa je bila okvara motorja. Se je pa od dirke poslovil tudi Xavier de Soultrait. Po težavah in nepredvidenem postanku na 190. kilometru je namreč 77 kilometrov kasneje doživel hud padec, zaradi česar je morala ponj priti helikopterska prva pomoč. Dirkača so nato odpeljali v bolnišnico v Tabuku, ob prihodu reševalcev na kraj nesreče pa je bil še pri zavesti.

Po številnih težavah njegovega dirkalnika, pa tudi vozila spremljevalne ekipe pa se je danes od dirke poslovil tudi Sebastien Loeb. Tokrat sta jo dirkaču zagodli dve predrti pnevmatiki, zaradi česar je znova izgubil precej časa z menjavo in čakanje ekipe. To pa je bila nenazadnje tudi kaplja čez rob, zaradi česar je sprejel samostojno odločitev, da dirke ne bo nadaljeval.

Sicer pa je tokratna etapna zmaga romala v roke Nasserja Al-Attiyaha, ki je komaj v zadnjih kilometrih uspel ugnati Carlosa Sainza in skozi cilj priti le 52 sekund pred njim. Tri minute za njim je skozi cilj pripeljal Stephane Peterhansel, ki tako brez etapne zmage še naprej ostaja vodilni na dirki v skupnem seštevku. Sicer pa je imel danes kar nekaj razlogov za veselje tudi Cyril Despress. Francoz je namreč skozi cilj pripeljal kot peti in tako s svojim Peugeotom dosegel doslej najboljši rezultat na letošnji dirki.

Simon Marčič še naprej ostaja na dirki, a je danes zabeležil malenkost slabšo uvrstitev, saj je skozi cilj med motoristi pripeljal kot 43. in hkrati kot deveti v svojem razredu. A razlike v razredu Originals so majhne, saj je za šestim na danajšnji etapi zaostal le slabih šest minut in tako obdržal šesto mesto v skupni razvrstitvi svojega razreda.

Jutri je pred dirkači najkrajša etapa s štartom in ciljem v Neom. A čeprav bodo morali dirkači prepeljati le 574 kilometrov, bo special dolg kar 465 kilometrov in tako znova obljublja zanimiv boj za etapno zmago.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja