Dakar 2021, drugi dan: favoriti se izmenjujejo na vrhu

5. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

685 kilometrov dolga druga etapa je prinesla prve sipine, s tem pa tudi prve padce in odstope.

Drugo etapo relija Dakar so, kot smo napovedali že po nedeljski uvodni preizkušnji, zaznamovale prve letošnje sipine in čerpav smo imeli visoka pričakovanja glede dogajanja na dirki, so bila ta še kako potešena, saj je zahteven teren zahteval precejšen davek tudi med najboljšimi dirkači. S težavami so se namreč spoprijemali tako avtomobilisti, kot motociklisti, kjer se je vrstni red v skupnem seštevku povsem premešal.

Predstavo dneva na dveh kolesih je pokazal veteran na reliju in dirkač Hondine tovarniške ekipe, Španec Joan Barreda, ki je s 685 kilometrov dolgo preizkušnjo opravil v vsega štirih urah, 17 minutah in 56 sekundah ter iz 20. mesta skočil na sam vrh razpredelnice v skupnem seštevku. Za Baredo je bila to sicer že 25. etapna zmaga na relijih Dakar, kjer letos nastopa desetič. Le slabe štiri minute za njim pa je skozi cilj pripeljal verjetno največji osmoljenec prvega dne, Ricky Brabec in tako splezal na drugo mesto v skupni razvrstitvi, tretje mesto pa je prevzel Ross Branch iz Bocvane.

Kot rečeno pa so sipine terjale svoj davek. Zmagovalec prve etape letošnjega relija, Toby Price je namreč na eni izmed njih nerodno padel, pri čemer pa se je njegov motocikel pogreznil globoko v pesek. Reševanje ga stalo več kot pol ure časa, skozi cilj pa je tako pripeljal šele kot 28; še vedno precej bolje kot Andrew Short. Američan je namreč na 273. kilometru utrpel okvaro pogonskega sklopa in se tako že poslovil od letošnjega relija. Precejšen zaostanek sta si sicer nabrala tudi Sam Sunderland in Kevin Benavides, ki sta skozi cilj pripeljala z zaostankom 23 oziroma 29 minut

Po prvem dnevu in nekoliko mlačnem štartu pa se je na sipinah prebudil Nasser Al-Attiyah. Po vsega 138 kilometrih se je namreč Carlosu Sainzu, zmagovalcu uvodne etape približal na vsega šest sekund zaostanka, le malo pred koncem prve polovice druge etape pa je ujel še Sainzovega moštvenega kolega Stephana Peterhansla. Vodstvo je nato obdržal do konca etape in se tako zavihtel na tretje mesto v skupnem seštevku, dobrih devet minut za Peterhanslom in dobri dve minuti in pol za Sainzem.

Sicer pa je po drugi etapi lahko precej bolj optimističen tudi Sebastien Loeb. Po slabem začetku dirke je namreč danes uspel vsaj približno držati tempo z najboljšimi in v cilj pripeljal z 10 minutami zaostanka za Al- Attiyahom ter se povzpel na sedmo mesto v skupnem seštevku. So se pa na drugi strani danes dokončno razblinile sanje o dobri uvrstitvi za Romaina Dumasa. Po težavah na prologu je namreč danes znova utrpel okvaro svojega dirkalnika DXX, dolgotrajno odpravljanje napake pa mu je prineslo zaostanek šestih ur za najboljšimi.

Čeprav mu sipine načeloma ustrezajo, pa se je na drugi etapi s težavami spopadel tudi Simon Marčič. Sredi etape je namreč doživel grd padec, kar pa mu k sreči ni preprečilo nadaljevanja dirke. Skozi cilj je tako pripeljal kot devet v svojem 53 minut za najboljšimi, hkrati je pridelal še dve kazenski minuti, a kljub temu zadržal sedmo mesto v razredu Originals.

Jutri je pred dirkači nova porcija sipin in sicer 629 kilometrov dolga etapa s štartom in ciljem v Wadi Ad-Dawasirju, pri čemer pa bo tudi special torej del proge, na kateri se meri čas nekoliko krajši, saj bo meril 403 kilometre. Kombinacija hitrih in počasni odsekov naj bi ob tem favoritom omogočila, da se nekoliko odcepijo od glavnine.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"