Dakar 2021, enajsti dan: dan pred finalom 'odpadel' še Barreda

14. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Med motociklisti pred zadnjim dnem v najboljšem položaju Kevin Benavides in Stephane Peterhansel.

Nov dan in odstop še enega favorita. Takšna je statistika današnje predzadnje etape relija Dakar, ki je nadaljevala 'tradicijo' zadnjih dni, ko se je vsak dan poslovil vsaj eden od favoritov za zmago. Po današnji dirki je bil to Joan Barreda, ki je še včeraj na koncu dneva osvojil drugo mesto, s tem pa se je prebil na četrto mesto v skupnem seštevku, dobre četrt ure za vodilnim Kevinom Benavidesom.

K sreči pa Barreda ni odstopil zaradi padca, pač pa bil razred za odstop pomanjkanje goriva. Da bo do tega prišlo je bilo pravzaprav za pričakovati. Španec je namreč zgrešil kontrolno točko, na kateri bi moral dotočiti gorivo. Da bi bila slaba volja še toliko večja govori podatek, da je bil na 215. kilometru kar 12 minut pred Rickyjem Brabcem, nato pa odstopil le 52 kilometrov kasneje.

Težave z navigacijo pa je imel na današnji etapi tudi Brabec. Američan je namreč po 247 kilometrih skrenil s poti in tako še povečal zaostanek za Benavidesom, ki je na koncu dneva znašal šest minut. Ne glede na to pa nihče izmed dvojice niti kdorkoli drug med motociklisti danes ni bil kos Britancu Samu Sunderlandu. KTM-ov dirkač se je namreč danes prvič po letu 2019 povzdignil ne le na stopničke, pač pa kar na vrh in konkurenco ugnal za dve minuti in 40 sekund. Kolikor je zaostal Quintanilla. Tretji je bil nato že omenjeni Benavides.

Z današnjo odlično vožnjo se je Sunderland uspel prebiti na drugo mesto v skupnem seštevku, Brabec pa je ob tem zdrsnil na tretjega. Na prvem mestu medtem s štirimi minutami prednosti ostaja Benavides, ki ima tako odlične možnosti da po petih letih od debija na Dakarju osvojil svojo prvo skupno zmago. Tej je bil doslej najbližje leta 2018, ko je dirko končal na odličnem drugem mestu. Seveda pa je pred njim še 447 kilometrov do Jeddah-a.

Med avtomobilisti na drugi strani danes večjih pretresov ni bilo. Ravno nasprotno, dan je minil bolj ali manj tako, kot večina letošnjih etap. Etapna zmaga, že šesta letos je tako romala v roke Nasserja Al-Attiyaha, drugi je bil kljub predrti pnevmatiki Stephane Peterhansel, tretji pa Carlos Sainz. S tem je Al-Attiyah v primerjavi s Francozom pridobil dve minuti v skupnem seštevku, vseeno pa je razlika med obema še vedno nekaj več kot 15 minut, zaradi česar mora Peterhansel jutri le še mirno slediti Al-Attiyahu do cilja in osvojil bo že svojo deveto zmago na Dakarju.

(Edini) osmoljenec današnje preizkušnje med avtomobilisti je bil tako le Romain Dumas. Francoz, ki je sicer zasedal 45. mesto v skupnem seštevku je namreč utrpel poškodbo vzmetenja, zaradi česar je bil prisiljen prekiniti dirko in počakati na pomoč. Ob koncu redakcije ga tako še ni bilo na cilj, zaradi česar se zdi, da ima le še malo možnosti za to, da bo dokončal letošnjo dirko.

Jutri je tako pred tekmovalci še zadnja etapa z 200 kilometrov dolgim specialom, na kateri bodo imeli dirkači še zadnjo možnost za lovljenje višjih uvrstitev. Med tistimi, ki bodo bolj kot ne branili svoj položaj pa bo tudi Simon Marčič. Mariborčan namreč ostaja peti v svojem razredu, v skupnem seštevku pa je danes pridobil še eno mesto in je v skupnem seštevku že 37. V kolikor bi uspel to uvrstitev obdržati tudi po koncu jutrišnjem etape, bi tako po lanskem 50. mestu občutno izboljšal svoj najboljši položaj.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"