Dakar 2021: Peterehansel z etapno zmago do novega mejnika

15. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Prvo dvojno zmago v več kot treh desetletjih zabeležili pri Hondi. Marčič do najboljšega rezultata v zgodovini.

Pri šli smo do konca! Drugi reli Dakar na Arabskem polotoku je pod streho in znani so rezultati dirke, za katero lahko pod črto zapišemo, da je bila ena najbolj razburljivih doslej. Nenazadnje prav vse do zadnjega dne ni bilo jasno, kdo bo med motociklisti letos dvignil pokal najvišje v zrak. Jasno je bilo le to, da bo to najverjetneje eden izmed dveh dirkačev Honde, ki sta si uspela nabrati prednost dobrih deset minut pred konkurenco.

Čeprav je današnjo etapo osvojil Ricky Brabec, pa dve minut in 17 sekund prednosti ni bilo dovolj, da bi Argentincu naposled izpred nosu izmaknil prvo zmago na slovitem reliju. Na njem je sicer prvič nastopil leta 2016, kar pomeni, da gre za enega izmed manj znanih dirkačev med elito, a je z dosedanjimi predstavami dajal vedeti, da je prva skupna zmaga le še vprašanje časa. Na koncu je tako moštvenega kolega iz Združenih držav Amerike ugnal za slabih pet minut.

Po prihodu skozi cilj je bil Benavides osupel in nabit s čustvi. »V zadnjem dnevu dirke sem naravnost užival. Nemogoče je, da bi oba dva tedna na Dakarju odpeljal brez napak – najpomembneje je, da ne glede na vse nadaljuješ z vožnjo, ostajaš miren in zbran – dan za dnem. Po padcu na peti etapi sem se ustrašil, da sem izgubil vse možnosti za zmago. Z glavo sem namreč silovito udaril ob tla (in si pri tem zlomil nos op. p.), precejšnje bolečine pa so se pojavile tudi v gležnjih. Mislil sem, da je Dakar zame končan.«

Z današnjo zmago Benavidesa in drugim mestom Brabca je Honda prvič po letu 1987 slavila dvojno zmago v skupnem seštevku. Na drugem mestu pa so med največjimi osmoljenci letošnje dirke pri moštvu Yamahe. Po Francu Caimiju, Ross Branchu, Andrewu Shortu in Jamieju McCanneyju je ma,reč danes zaradi tehničnih težav odstopil še Adrien Van Beveren. Vsega 30 minut po začetku zadnje etape je namreč doživel okvaro motocikla in bil prisiljen v odstop, s čimer je moštvo iz Iwate zabeležilo popolno ničlo. Prav Van Beveren je bil namreč še zadnji dirkač tovarniškega moštva iz Iwate.

Med avtomobilisti je današnjo etapo osvojil španski veteran, Carlos Sainz. Španec se je za zmago skoraj vse do konca etape za prvo mesto boril z Al Rajhiem, ki pa je moral le nekaj kilometrov pred ciljem zaradi okvare zaustaviti avtomobil, skozi cilj pa je nato pripeljal šele 54 minut za danes najhitrejšim dirkačem. Vseeno pa prednost Španca pred konkurenco ni bila ravno velika. Nasserja Al-Attiyaha je namreč ugnal za vsega dve minuti, Stephane Peterhansel pa dve minuti in 54 minut.

Tesen izid med avtomobilisti na današnji etapi pa posledično pomeni, da je po včerajšnji etapi ostal enak tudi vrsti red v skupnem seštevku oziroma da je Stephane Peterhansel postavil nov mejnik. Rekorder po številu zmag na Dakarju je namreč vknjižil že svojo 14., 30 let po tem ko je na reliju Pariz-Dakar takrat še kot motociklist slavil prvič. Skratka dosežek, ki se mu najverjetneje vsaj še lep čas ne bo približal.

Današnji dan pa se je iztekel tudi po željah Simona Marčiča. Z dobrimi 26 minutami zaostanka za Emanuelom Gyenesom je namreč skozi cilj današnje etape pripeljal kot šesti in tako zadržal peto mesto v skupnem seštevku svojega razreda. Ker pa je na današnji dirki odstopil tudi Adrien Van Beveren, je Marčič pridobil še eno mesto v skupnem seštevku motociklistov in tako precej izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v skupnem seštevku: dirko je med motociklisti zaključil na 36. mestu izmed 63 tekmovalcev, kolikor jih je zaključilo letošnjo preizkušnjo.

Letošnjega puščavskega cirkusa je torej konec, dirkači pa bodo v prihodnjih dneh počasi in v skladu s trenutnim protokolom počasi odpotovali domov. A verjetno vsaj pri večini izmed njih počitek ne bo prav dolg, pač pa se bodo kmalu pričele priprav na že 44. dirko relija Dakar, ki ga bo tudi prihodnje leto gostil Arabski polotok.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja