Dakar 2023, peta: Loeb nestrpno, na bok tik pred ciljem

5. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Nova najboljša uvrstitev Tonija Mulca, ki počasi pleza po lestvici navzgor. Marčič v težavah.

Današnja etapa na Dakarju je kot napovedano znova potekala v okolici mesta Ha'il, le da je bila današnja zanka nekoliko daljša. Pred dirkači je bilo skupno 645 kilometrov, od tega 373 dirkaških, kjer so merili čas. In govora je o precej hitri etapi, saj so najhitrejši avtomobilisti z njo opravili v približno štirih urah in četrt. Med njimi pa tudi tokrat ni bilo enega večjih osmoljencev letošnje dirke (tokrat po lastni napaki) Sebastiena Loeba.

Preberite še: Dakar 2023, četrta etapa: dominacija Francozov!

Serijski zmagovalec relijev za svetovno prvenstvo je bil namreč tudi danes odlično na poti, nato pa je 20 kilometrov pred ciljem storil napako, zaradi katere je svoj dirkalnik prevalil na bok, pri tem pa poškodoval eno izmed pnevmatik. Napaka ga je stala 20 minut, kar pomeni, da bi bil brez nje danes znova na vrhu etapne razpredelnice, tako pa je končal na devetem mestu z zaostankom 19 minut in 58 sekund.

Etapna zmaga je šla v roke Nasserja Al-Attiyaha, ki je vodstvo v skupnem seštevku povečal že na dobrih 22 minut. Na drugo mesto se je uvrstil Carlos Sainz, tretji je bil njegov moštveni kolega Stephane Peterhansel. Očitno oba dirkača počasi dobivata svoj ritem (v skupnem seštevku zasedata drugo in četrto mesto), vseeno pa bo do konca relija za napad na vrh treba pokazati nekaj več.

Hitra etapa je bila izredno naporna za motocikliste. Osvojil jo je Francoz Adrien Van Beveren (s čimer je osvojil prvo letošnjo etapno zmago), večina tekmovalcev pa je ves dan napadala in priganjala svoje motocikle na polno. Mason Klein je po koncu etape odkrito priznal, da je večkrat pomislil, da bi si vzel nekaj trenutkov za počitek, a je na koncu brez postanka pripeljal na cilj in s petimi minutami zaostanka osvojil tretje mesto.

Včerajšnjemu zmagovalcu Joanu Barredi Bortu na drugi strani včerajšnje forme ni uspelo prenesti na današnji dan. Etapo je dirkač Honde začel kot prvi, zato je imel nekaj težav z navigacijo, posledično pa so ga ujeli tudi drugi dirkači. Za nameček je 30 kilometrov pred ciljem padel in z glavo udaril v tla, vseeno pa se mu je s pomočjo ekipnih kolegov uspelo zbrati ter nadaljevati do cilja. Končal je kot 14. Vodstvo v skupnem seštevku je zadržal Skyler Howes (danes šesti) pred Benavidesom in Kleinom.

Še en dober dan je za Tonijem Mulcem, ki je skozi cilj znova uspel pripeljati precej hitro, in sicer kot 20., 26 minut in pol za najhitrejšimi. V skupnem seštevku je sedaj že 29., v razredu Rally 2 pa 10. Simon Marčič je danes očitno naletel na težave (ob zaključku redakcije je bil na 326. kilometru), zaradi česar je mogoče domnevati, da je naletel na težave in utegne po današnjem dnevu izgubiti precej časa.

Jutri čaka dirkače pravi pekel. Pred njimi je namreč kar 876 kilometrov dolga etapa od Ha'ila do Al Duwadimija, najdaljša na letošnji dirki, ki bo postregla s 467 kilometrov dolgim specialom. Tudi jutri bodo hitrosti velike, enoličost pa bo popestrila dobra mera peščenih sipin. Vsekakor etapa, ko bi utegnile nastati precejšnje razlike.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja