Daniel Abt odpuščen iz Audijeve ekipe po blamaži na dirki Formule E

26. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli

Sodelovanje so prekinili tako v virtualni kot v pravi seriji Formula E. Do obeh dirkačev je kritičen tudi Kevin Siggy.

Dirkači serije Formula E zadnje čase aktivno nastopajo v virtualni različici serije, enako pa počnejo tudi virtualni dirkači, ki se med seboj merijo na enaki platformi in enakih dirkališčih kot pravi dirkači. Pretekli konec tedna so tako oboji nastopali na prav posebni dirki, pripravljeni v sodelovanju z Unicefom, in medtem ko je v konkurenci virtualnih dirkačev slavil Mariborčan Kevin Siggy, sicer vodilni v skupnem seštevku, sta precej več prahu dvignila profesionalni igralec simulacij Lorenz Hoerzing in dirkač ekipe Team ABT, ki jo podpira Audi, Daniel Abt.

Šestouvrščeni dirkač med profesionalnimi dirkači v simulacijah je namreč v kategoriji pravih dirkačev v virtualnem dirkalniku zamenjal nemškega dirkača, ki se sicer v letošnji sezoni pred računalniškim zaslonom ne znajde najbolje, saj se le s težavo uvršča med najboljšo deseterico. V nasprotju s pravili je tako na pomoč za kvalifikacije in dirko na dirkališču po nekdanjem letališču Tempelhof poprosil Lorenza Hoerzinga.

Da za volanom Abtovega dirkalnika vendarle ni Abt sam, je prvi posumil drugouvrščeni Stoffel Vandoorne, pozneje pa je sledilo preverjanje IP-naslova računalnika, prek katerega je dirkač upravljal sporni dirkalnik. Izkazalo se je, da so bili sumi upravičeni in da sta dirkača dogovor o sodelovanju sprejela že za potrebe kvalifikacij.

Nad oba dirkača se je vsul plaz kritik, Abt pa se je za svoje dejanje tudi javno opravičil. A škoda je že bila narejena. Vodstvo tekmovanja se je tako odločilo, da mu naloži kazen v vrednosti 10.000 evrov in prepoved nastopanja do konca sezone, svoje pa so dodali tudi pri Audiju. Nemški avtomobilski proizvajalec se je namreč odločil, da dirkača, ki v seriji Formula E nastopa že vse od njenega nastanka, odslovi iz ekipe, kar so sporočili tudi v kratkem sporočilu za javnost. Za njegov sedež se bosta tako borila dirkača razreda GT3 Kelvin van der Linde in Mattia Drudi.

'Kazen je primerna'

Do poteze svojega konkurenta in pa 27-letnega dirkača serije Formula E je bil kritičen tudi Kevin Siggy, ki je v izjavi za Avto magazin potezo obeh dirkačev označil kot nespoštljivo do celotne karavane dirkačev pa tudi do Unicefa. Kljub mnenju številnih dirkačev in drugih, ki so udeleženi v šport, zato podpira Audijevo odločitev, da Abtu pokaže vrata.

Siggy sicer dodaja, da je pomoč med pravimi in virtualnimi dirkači v trenutni situaciji nekaj povsem vsakdanjega. Sam tako že nekaj časa sodeluje z BMW-jevim dirkačem Maximilianom Güntherjem. »Pomagam mu, ampak samo pri treningih in z različnimi nasveti, po zaslugi katerih se bo boril za najvišja mesta, kar mu je tudi že uspelo. To je čisto drugačen in pravilen način pomoči in nekaj čisto drugega v primerjavi s tem, kar sta storila Hoerzing ter Abt.« Mariborčan je bil sicer podobnim nepravilnostim v preteklosti v nižjih kategorijah že priča, največkrat v situacijah, ko so se dirkači s prepovedjo nastopanja dirk udeleževali pod lažnim imenom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja