Dirkač Nascarja pod vplivom računalniških igric izpeljal takšen neverjetni manever!

4. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli
Dirkač Nascarja pod vplivom računalniških igric izpeljal takšen neverjetni manever! (foto: Profimedia)
Profimedia

"Nikoli si nisem mislil, da je takšna poteza dejansko izvedljiva," je dejal v izjavi po dirki.

O seriji Nascar v Evropi (tudi v uvedbi evropske serije omenjenega tekmovanja) slišimo le redkokdaj. V Združenih državah Amerike pa gre brez dvoma za najbolj priljubljeno dirkaško tekmovanje, ki ob vsaki dirki pritegne pozornost na desetine milijonov gledalcev. A nedavna prvenstvena dirka Xfinity 500 je in bo zaradi dogajanja v zadnjem krogu zagotovo še lep čas odmevala po vsem svetu.

Za vse skupaj je odgovoren dirkač Ross Chastain. Verjamemo, da ste kdaj v življenju igrali dirkaške računalniške igrice, tisti, nekoliko bolj zvesti igralci pa ste med prehitevanjem (virtualnih) nasprotnikom dirkalnik 'naslonili' na ograjo in s polnim plinom švignili mimo konkurence. Ob tem ste se verjetno vprašali, ali bi takšna taktika delovala tudi v resničnem življenju. Chastain je to dejansko preveril.

Preberite še: Video: pri Renaultu so si krepko privoščili Teslo

In taktika se mu je še kako obrestovala. V zadnjem zavoju dirke na majhnem ovalu je avtomobil naslonil k zidu in s polnim plinom odpeljal zavoj. Zgolj v nekaj metrih je za dve sekundi izboljšal najhitrejši krog na dirki, ob tem pa prehitel kar pet dirkačev in se z desetega povzpel na peto mesto. Posnetek ključnega dela dirke z njegovega zornega kota si sicer lahko ogledate v spodnjem predvajalniku.

Po dirki je Chastain priznal, da ni verjel, da bo s potezo dejansko uspel kaj storiti. Navdih zanjo je dobil že pred leti, ko je star vsega osem let z bratom na igralni konzoli Gamecube preigraval računalniško igro Nascar 2005. Ob tem ga je bilo seveda strah, da bi zadel kakšno nepravilnost v ogradi, kot je recimo rob vrat za izhod na stezo, a k sreči se je vse razpletlo po najboljšem možnem scenariju.

Poteza je navdušila vse, od uradnih napovedovalcev na dirki do sedanjih in nekdanjih dirkačev ter seveda navijače, ki so mu navdušeno ploskali, ko je dajal prvo izjavo za javnost. Skoraj teden dni po dirki se na spletu pojavljajo različni posnetki neverjetne poteze in analize, ki pojasnjujejo, kaj se je pravzaprav dogajalo z dirkalnikom in zakaj mu je drzni manever sploh lahko uspel. Posnetek le tega si sicer še z vseh drugih zornih kotov lahko ogledate v spodnjem predvajalniku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja