Dirkači odštevajo ure do začetka najtežjega vztrajnostnega relija

30. 12. 2022
Deli

Tudi tokrat se bo dirka s kratkim prologom začela na zadnji dan starega leta.

Potem ko je dolga leta za slovenski delež na dirki skrbel "puščavski lisjak" Miran Stanovnik, je v zadnjem skoraj desetletju ta vloga pripadla Simonu Marčiču. V prihajajočem letu (start s prologom bo sicer še letos na silvestrovo) bo udeleženec že devetič.

Letos je dirko končal na 54. mestu v skupni konkurenci, v razredu originals, kjer imajo tekmovalci manj pomoči spremljevalcev in je zato nastop tudi bolj prvinski, pa osmi.

Leto pred tem je bil Marčič 36. in peti v svoji kategoriji originals, leta 2020 pa je bil njegov dosežek 50. oziroma osmo mesto. Do cilja je prišel še v letih 2018 in 2016, v letih 2014, 2017 in 2019 pa je moral preizkušnjo končati predčasno zaradi poškodb in padcev. Mariborčan je tako že pravi veteran teh dirk (status legende mu bodo organizatorji podelili po desetih prevoženih dirkah torej prihodnje leto) in ima izkušnje tako z južnoameriških kot savdskih terenov. Tudi na prihajajočem reliju bo tekmoval v razredu originals, na motociklu znake Husqvarna.

Preberite še: Uradno so to avtomobili, ki imajo največkrat prevrtene kilometre

Po drugi strani pa se na svojo prvo dakarsko preizkušnjo odpravlja motokrosist in dirkač na enduro dirkah Toni Mulec. Potem ko si je na reliju po Maroku priboril možnost, da sodeluje na Dakarju, je moral še zbrati potrebna sredstva, tudi z zbiranjem na zagonski spletni strani, a mu je nazadnje uspelo. Vozil bo na motorju znamke Husqvarna za nizozemsko ekipo HT Rally Raid.

"To je že dolgoletna želja, že odkar sem po televiziji gledal Mirana Stanovnika. Želel sem tudi odpeljati vse discipline off-road, se pravi motokros, cross-country, enduro, tako da je na koncu ostal še reli. Mogoče je reli nazadnje zato, ker je tako nevaren. Pa tudi starejši ko sem, raje imam vzdržljivostne tekme," je v napovedi prvega Dakarja dejal Mulec.

Ta slovita vzdržljivostna preizkušnja bo letos ob svoji 45. izdaji potekala prek večjega števila sipin in bo najtežja, odkar od leta 2020 poteka v Savdski Arabiji, so sporočili prireditelji. Tekmovalno bodo morali dirkači poleg drugih navigacijskih preprek premagati 4700 km hitrostnih preizkušenj.

Reli Dakar se bo začel ob Rdečem morju s krajšim prologom 31. decembra, končal pa 15. januarja. Na sporedu bo 15 tekmovalnih dni, ki bodo dirkače peljali po skupno 8549 km raznolikih peščenih tras. Skupaj je prijavljenih 455 posadk oziroma 865 dirkačev in sovoznikov.

Edini prosti dan bo 9. januarja v Riadu, nato pa se bo karavana podala v vzhodno provinco, kjer bo med številnimi sipinami na sporedu tudi najdaljša hitrostna preizkušnja, maraton z imenom Empty Quarter oziroma prazno območje; gre za največjo peščeno puščavo v državi. Na ogromnem območju bosta dve etapi, ki bosta morda tudi odločili vrstni red pri vrhu.

Konec Dakarja 2023 bo 15. januarja na obalah v okolici Damama.

Reli Dakar je od prve izdaje do leta 2007 večinoma potekal po afriških brezpotjih, nato pa je v naslednjih 11 izdajah organizacijo prevzela Južna Amerika. Od leta 2020 je dom Dakarja Savdska Arabija, kar je sicer povzročilo tudi številne kritike na področju človekovih pravic.

Kot je pojasnil direktor dirke David Castera, bo prihajajoči reli najbolj zahteven doslej. "Zahtevali so daljše in težje odseke, Dakar z več kilometri, z več sipinami. Točno takšen Dakar 2023 bo," pravi prvi mož tekmovanja.

Med motoristi bo naslov branil Britanec Sam Sunderland z GasGasom, med avtomobilisti je letos slavil Katarec Naser al-Atijah s Toyoto.

V motociklistični konkurenci bodo v boju za vrh stari znanci. Avstrijec Matthias Walkner na tovarniškem KTM, ki upa na prvo zmago po letošnjem tretjem mestu. Pa branilec naslova Sunderland, Avstralec Toby Price (KTM), Čilenec Pablo Quintanilla (Honda) in Argentinec Kevin Benavides (KTM).

V konkurenci avtomobilistov se bodo za slavo prav tako borili stari mački, kar velja predvsem za branilca naslova al-Atijaha s Toyoto, pa nekdanjega serijskega svetovnega prvaka v reliju Francoza Sebastiena Loeba (Hunter). Močna naj bi bila tudi zasedba Audija, ki je letos ob prvencu z električnimi dirkalniki odlično začel, a zaradi tehničnih okvar ostal brez uspeha. Francoz Stephane Peterhansel je s skupno 14 zmagami v obeh konkurencah rekorder te dirke, Španec Carlos Sainz in Šved Mattias Ekstroem bosta v letu 2023 skušala to spremeniti.

Izvedba relija 2023 bo prinesla tudi nekaj tehničnih sprememb, predvsem na navigacijskem področju: potna knjiga oziroma vodič za dirkače bo zdaj le še v elektronski obliki. Za večino etap so predvideli dve možni trasi, da bi se izognili gneči in nevarni vožnji v skupinah, ko so dirkači iskali kontrolne točke. Po novem bodo tisti, ki bodo vozili prvi in na ta način utirali pot drugim, dobili nekaj časovnega popravka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol