Formula 1: Alonsu več ur po dirki vrnili tretje mesto v Džidi

Mehičan Sergio Perez (Red Bull) je v nedeljo dobil dirko svetovnega prvenstva formule 1 v Džidi. Več ur po dirki je vodstvo tekmovanja po pritožbi vrnilo tretje mesto sprva kaznovanemu Špancu Fernandu Alonsu (Aston Martin), ki je tako v Savdski Arabiji prišel do jubilejnih 100. stopničk v karieri.

Formula 1: Alonsu več ur po dirki vrnili tretje mesto v Džidi (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2023

Veteran Alonso, ki je ciljno črto dirke prečkal kot tretji, je sprva ostal brez zmagovalnega odra, saj mu je vodstvo dirke naložilo desetsekundno kazen, tako da je na zadnjo stopničko napredoval Britanec George Russel (Mercedes).

A nekaj ur po koncu dirke za veliko nagrado Savdske Arabije je prišla novica, da 41-letni dirkač Astona Martina lahko obdrži tretje mesto za zmagovalcem Perezom in njegovim moštvenim kolegom pri Red Bullu, svetovnim prvakom Maxom Verstappnom.

Pri Astonu Martinu so uporabili tako imenovano "pravico do pregleda". V retrospektivi so novi dokazi prepričali vodstvo dirke, da je razveljavilo odločitev o kazni.

Russell, ki se je medtem povzpel na tretje mesto, po preobratu tako ostaja četrti.

Za Alonsa so to 100. stopničke v karieri. Tretji je bil tudi na uvodu sezone pred dvema tednoma.

Dosežek, ki je do danes v F1 uspel le Britancu Lewisu Hamiltonu (191 uvrstitev), Nemcema Michaelu Schumacherju (155), Sebastianu Vettlu (122), Francozu Alainu Prostu (106) in Fincu Kimiju Räikkönenu (103).

Naslednja dirka bo 2. aprila v Avstraliji.