Formula 1: Bin Sulajem je udaril po mizi, dovolj je bilo soliranja!

Predsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA in nekdaj odličen voznik relija Mohamed Bin Sulajem ima dovolj aktivizma nekaterih dirkačev, ki po njegovem mnenju izrabljajo prepoznavnost tega športa za aktivistična mnenja in širjenje sloganov, ki s športom nimajo ničesar. Zato je deja, da bo FIA temu naredila konec in da bo dirkanje ostalo nevtralno in predvsem le – dirkanje.

Globalna prepoznavnost dirkaškega športa, posebej formule 1, se sama po sebi ponuja kot odlična platforma za širjenje različnih aktivističnih mnenj. V formuli 1 so se dirkači pogosto odločali za različne akcije in simbolne geste, ki so podpirale različna gibanja ali svetovne nazore.

»Politična, verska ali osebna mnenja in vzgibi ne bodo več del sporočila, ki ga gledalcem pošiljajo dirkači formule 1. FIA in z njo dirkaški šport mora biti nevtralna in odprta za vse. Neki drugi interesi tukaj nimajo česa iskati,« je dejal Bin Sulajem.

FIA se bo, tako odgovorni, proti dirkačem, ki bodo s samostojnimi akcijami želeli opozarjati na določena mnenja ali trende, odzvala tudi s kaznimi, če bo treba.

Med najbolj aktivnimi v zadnjem času sta bila Lewis Hamilton in Sebastian Vettel, ki sta tako rekoč vsako dirko izkoristila za medijsko promocijo različnih idej in pogledov na svet, od pravic žensk, temnopoltih, istospolnih, okoljevarstva ali politične in osebne svobode.

Spomnimo se samo na akcijo klečanja dirkačev pred dirko, v katero pa se vsi dirkači niso želeli aktivno vključiti in so bili takoj deležni različnih opazk in negativnih mnenj. Takrat je Kimi Raikkonen, ki ni želel klečati, je pa nosil majico, ki je opozarjala na pravice temnopoltih, dejal, da se vsak na svoj način bori za dobro na svetu in da če ne bo klečal, to še ne pomeni, da mu je vseeno.

Zato so pri FIA posodobili mednarodni športni kodeks dirkačev, kjer so predvideli, da tega dirkači na svojo roko ne bodo mogli več početi, ne glede na plemenitost njihovih namenov. To bodo lahko storili le, če bodo od odgovornih dobili posebno dovoljenje.

Sploh če se bodo njihova mnenja in aktivnosti usmerjala proti nevtralnosti dirkaškega športa. O kaznih pri organizaciji FIA niso želeli govoriti, lahko pa se bodo zgledovali po Mednarodni nogometni zvezi FIFA, ki je na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu upoštevala tudi možnost športnih sankcij proti kršiteljem kodeksa.

»Vsa ta sporočila preusmerjajo pozornost s tistega, kar je glavno -  dirkaškega športa. Naš šport mora ostati šport upoštevanja, dogovorov in kompromisa. Sem velik pristaš športa in z njim želimo graditi mostove in povezovati. Lahko šport uporabimo kot sredstvo za doseganje dobrih ciljev ali opozarjanje na nepravilnosti. Ne smemo pa dovoliti, da bo na primer FIA postala platforma za doseganje povsem zasebnih ciljev. Na dirkališčih smo v prvi vrsti zato, da dirkamo,« je še dodal Bin Sulajem.

Dirkači so namreč po njegovem mnenju v prvi vrsti dirkači in šele potem kaj drugega, od javnih osebnosti do aktivistov. So seveda globalne zvezde in imajo določen vpliv, a tega morajo uporabljati odgovorno in premišljeno.

Ko se zavzamejo za eno stvar, to pomeni, da s tem od športa odrinejo tiste, ki se z njihovimi mnenji ne strinjajo, je prepričan predsednik FIA. »Različna mnenja potem sprožijo sovražne komentarje na socialnih omrežjih, ne glede na to, s katere strani prihajajo. In na ta način se ustvarja prepad med vsemi, ki bi radi predvsem uživali v dirkanju,« še pravi Bin Sulajem.

Sulajem ni opozoril le na dirkače, ampak tudi na gledalce, ki želijo televizijske kamere in polne tribune na dirkališčih izkoristiti za izražanje svojih mnenj. Pri tem se lahko izpostavljajo določenim nevarnostnim na dirkališču, kot je bila na primer akcija aktivistov proti nafti na dirki v Silverstonu minulo sezono. Da o izletih gledalcev na stezo med dirko niti ne govorimo, kajti tudi tega v preteklosti ni manjkalo.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel