Formula 1: Bottas veličastno

Na otvoritveni dirki letošnjega prvenstva formule 1 je Finec slavil z velikansko prednostjo pred Hamiltonom, tretji je bil Verstappen.

Že na startu je prepričljivo najbolje speljal Bottas in do prvega ovinka ugnal moštvenega kolega. Za njim so se zvrstili Hamilton, Vettel in Verstappen, ki ga je na startu sicer prehitel Leclerc, vendar je v prvem ovinku nekoliko zmanjkalo prostora, da bi ostal pred njim. Bottas je v prvi polovici dirke na videz nadziral Hamiltona in razlika med njima je pred postanki znašala dobre tri sekunde, vendar se je zdelo, da ima tudi Hamilton stvari še pod nadzorom in morda pripravlja poznejši napad na drugi srebrni dirkalnik.

V bokse sta izmed vodilnih prva zavila Vettel s Ferrarijem in Hamilton, na tej točki pa se je dirka začela lomiti v Bottasovo korist. Po opravljenem postanku v boksih je nanizal nekaj izjemno hitrih krogov ter tekmecem ušel za debelih dvajset sekund ter takšno prednost obdržal vse do konca, poleg tega pa dva kroga pred koncem odpeljal najhitrejši krog (ki ga je pred tem, ko je lovil Hamiltona, sicer odpeljal Max Verstappen) in tako osvojil maksimalnih 26 točk. Drugi je bil tako Hamilton, na najnižjo stopničko pa je stopil Verstappen za Red Bull, za katerega je že kazalo, da mu bo po brezkompromisnem prehitevanju Vettla uspelo napasti tudi Hamiltona, vendar je z manjšo napako nekaj krogov pred koncem izgubil vse možnosti za napredovanje. Četrti in peti sta bila oba Ferrarija, Vettel pred Leclercom, vendar bi se brez jasnih razporeditev moči v italijanskem moštvu lahko Monačan uvrstil tudi pred moštvenega kolega, saj je bil v zaključku dirke z bolj svežimi gumami močnejši.

Osmoljenec prve letošnje dirke je tako gotovo Ferrari, a na neki način tudi Lewis Hamilton, ki ga je moštveni kolega tokrat deklasiral. Pri Mercedesu so sicer poskrbeli za obliž na rano Angleža in podali izjavo, da je na Hamiltonovo hitrost na dirki vplivala poškodba dna dirkalnika, zaradi česar njegov dirkalnik aerodinamično ni deloval optimalno. Pri Ferrariju pa bodo morali upati, da je Mercedesu tokrat pomagala specifika steze v Albert Parku, ki tradicionalno ne postreže povsem realne slike o razmerjih. Po prepričljivih zimskih testiranjih, ko so apetiti v Maranellu očitno zrasli in je tudi Vettel precej samozavestno napovedoval, da je letos njihovo leto in imajo zmagovit dirkalnik, so na prvi dirki za zmagovalcem zaostali skorajda celo minuto.

Po sezoni, v kateri mu ni uspelo zmagati in po kateri ga je marsikdo že odpisal, je Valtteri Bottas torej z dominantno zmago na VN Avstralije napovedal, da bo letos resen kandidat za naslov prvaka. Še več: Mercedes je v Melbournu odnesel dvojno zmago, zgodovinska statistika pa pravi, da je v takih primerih moštvo pozneje vedno postalo prvak med konstruktorji, zmagoviti dirkač med vozniki. 

A seveda se s tem nikakor ne strinja Lewis Hamilton, pa tudi Max Verstappen in Sebastian Vettel ne. Slednji je lani zmagal na VN Bahrajna, ki bo letos na sporedu 31. marca. Lani je Vettel le za nekaj desetink ugnal prav Bottasa in tudi letos si lahko obetamo zanimiv boj za vrh – še posebej, ker je tudi Red Bull s Hondinim motorjem očitno izredno konkurenčen, kot je še posebej v končnici današnje dirke dokazal Verstappen. 

Vsekakor bo napeto v boju za nižja mesta: Haas, Renault, Racing Point, Alfa Romeo in tudi McLaren so v Avstraliji dokazali, da imajo zelo izenačene dirkalnike, podobno pa velja za Toro Rosso

In še ena pomembna novost za gledalce formule 1 na TV3: od VN Bahrajna bodo nedeljski program začeli že uro pred dirko s studijsko oddajo, ki jo bo vodila Katarina Jurkovič.

VN Avstralije, rezultati:

  1. Valtteri Bottas FIN Mercedes AMG Petronas Motorsport 58 krogov
  2. Lewis Hamilton GBR Mercedes AMG Petronas Motorsport + 20.886s
  3. Max Verstappen NED Aston Martin Red Bull Racing Honda + 22.520s
  4. Sebastian Vettel GER Scuderia Ferrari + 57.109s
  5. Charles Leclerc MON Scuderia Ferrari + 58.230s
  6. Kevin Magnussen DEN Rich Energy Haas F1 Team + 87.156s
  7. Nico Hulkenberg GER Renault F1 Team + 1 krog
  8. Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo Racing + 1 krog
  9. Lance Stroll CAN SportPesa Racing Point F1 Team + 1 krog
  10. Daniil Kvyat RUS Red Bull Toro Rosso Honda + 1 krog
  11. Pierre Gasly FRA Aston Martin Red Bull Racing Honda + 1 krog
  12. Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 1 krog
  13. Sergio Perez MEX SportPesa Racing Point F1 Team + 1 krog
  14. Alexander Albon THA Red Bull Toro Rosso Honda + 1 krog
  15. Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo Racing + 1 krog
  16. George Russell GBR ROKiT Williams Racing + 2 kroga
  17. Robert Kubica POL ROKiT Williams Racing + 3 krogi
  18. Romain Grosjean FRA Rich Energy Haas F1 Team odstop
  19. Daniel Ricciardo AUS Renault F1 Team odstop
  20. Carlos Sainz ESP McLaren F1 Team odstop

Najhitrejši krog: Valtteri Bottas (1:25.580)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol