Komentar Andraža Zupančiča: formula 1, VN Brazilije - Leclerceva vprašanja in Perez, ki nima odgovora

Max Verstappen je z novo zmago postavil nov mejnik, izboljšal je rekord Alberta Ascarija iz leta 1952 v odstotku zmag v eni sezoni. Ascari si je na osmih dirkah sezone privozil 75-odstotno uspešnost, Max je že zdaj pri 77 odstotkih. In sezona še ni končana. Da o Perezu, ki ga je Alonso vrhunsko potegnil za nos, ali Leclercu, katerega dirka se je končala, še preden se je začela, niti ne govorimo. 

Že pred startom se je pokazalo, da imata Ferrari in Leclerc veliko smole. Ali pa to enostavno ni več le smola, ampak že malo prekletstvo, ki visi nad Monačanom. Ali je šel po gobe motor in z njim hidravlika ali pa je kaj drugega povzročilo, da je v formacijskem krogu parkiral v zaščitni ogradi, niti ni več pomembno. Očitno je zdaj že Leclerc, ki se je spraševal, zakaj ima ravno on toliko smole, začel verjeti v temne sile, ki visijo nad njim in ekipo rdečih.

Pa pustimo ob strani, da se je zapletlo že na startu, ko so trčili Albon, Hülkenberg in Magnussen ter pripravili Ricciarda in Piastrija skoraj do solz. Ne, prava dirka se je dejansko začela deset krogov pred koncem. Verstappen spredaj in Norris za njim sta odpeljala mirno in skoraj nezanimivo dirko. Sergio Perez pa je dihal za ovratnik Fernandu Alonsu. A kot da ne bi vedel, kdo sedi v Aston Martinovemu dirkalniku.

Pripravljal si je teren in pripravljal, pustil Alonsa, da verjame, da ima vse pod nadzorom, potem pa je udaril. Odlično, bi rekli, končno je tudi Perez pokazal nekaj hitrosti ali pa vsaj dirkaške premetenosti. A vrag ima po navadi dolgo senco in ta vrag se je imenoval ravno Alonso. Ni obupal. Vedel je, da ni pametno prehitevati v prvem ovinku zadnjega kroga, ampak ob zadnji realni priložnosti na tej stezi. In ker je pri Alonsu 1+1 vedno enako 2, je to tudi storil.

Prisilil Pereza v manjšo napako v začetku kroga ter z DRS in veliko komolci prišel na zasluženo tretje mesto. Pet stotink je lahko sicer zelo malo, a za Pereza je bilo to veliko preveč. »Po dirki sem mu rekel, da naj tega ne dela več, nisem več star 20 let, moji živci tega ne zmorejo,« se je šalil Alonso, ko so ga vprašali, kako je na ta poraz reagiral Perez; »ni bil jezen, vedel je, da sva se borila ostro, a pošteno, kar je tudi prav.« In res, če je kdo v zadnjih krogih ostal ravnodušen, potem je zamudil lep del zgodovine formule 1. Veliko pa je zamudil Mercedes.

Črni so šli od slabega k slabšemu in Lewis Hamilton se je med dirko ukvarjal z Alpha Taurijem ali Alpinom. Še nedolgo nazaj je komaj vedel, da ti dve ekipi obstajata. Šef Mercedesa Toto Wolff pa je z nekaj besedami še bolj zadel moreče vzdušje pri Mercedesu: »Smilita se mi oba dirkača, ker morata voziti ta grozna dirkalnika.« Več dejansko niti ni bilo treba reči.

Kaj ta poraz proti Alonsu pomeni za kariero Pereza, bo pokazal čas. Sicer pri Red Bullu še vedno vztrajajo, da ima Mehičan podpisano pogodbo, »ki se bo zgodila«, a ne bi dal roke v ogenj, da bo šlo to kar tako mimo šefov v ekipi rdečih bikov. Kajti zdaj mu res gori pod zadnjico. In ta ogenj bo zanj vedno bolj nevzdržen.

Preberite še: Bodo Kitajci novo tovarno gradili pri naših sosedih? 

BONUS VIDEO: Avantgarden, odštekan in udoben: DS 7 izstopa med modernimi SUV-ji

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol