Formula 1: Daniel Ricciardo nadgradil »shoeyja«

Avstralec Daniel Ricciardo, ki nastopa v ekipi McLaren, je eden od bolj vidnih zagovornikov in tudi uporabnikov tradicionalnega pitja šampanjca na zmagovalnih stopničkah iz dirkaškega čevlja.

Tradicija pitja iz čevlja sicer izvira iz davnih časov, bolj se je spet uveljavila v nemški vojski med prvo svetovno vojno, ko so vojaki pred bitko za srečo pili pivo iz čevlja, lahko pa bi našteli še kar nekaj primerov. V športu pa jo zelo radi povezujemo z Avstralijo in ragbijem, pa tudi motoršportom.  

Daniel Ricciardo je kar nekaj dirk, kjer je končal med prvi tremi, posebej pa zmago, z velikim veseljem zalil s šampanjcem v dirkaškem čevlju. »Če je šampanjec hladen, je okus odličen. Če pa je bolj topel, pa se začuti okus znoja. Vseeno, vedno je zaslužen,« pravi Riccardo, ki rad ponudi požirek iz svojega čevlja tudi drugim udeležencem proslavljanja dobre dirke na zmagovalnih stopničkah. Med drugimi so imeli to čas Lewis Hamilton, igralec Patrick Stewart ali pa tudi nekdanji dirkač in zdaj novinar Martin Brundle. Ta je po eni od teh »seans« dejal, da mu je bilo potem še nekaj dni slabo in da tega ne bo storil nikoli več.

Kakor koli že, Ricciardo je to domislico zdaj nadgradil še s posebnim dodatkom. Kot vinogradnik si je omislil še poseben kozarec za dekantiranje, ki je oblikovan kot njegov dirkaški čevelj. Pri dekantiranju s prelivanjem vina iz steklenice v kozarec dekanter iz vina odstranimo usedlino, ki ostane v steklenici.

Ricciardov dekanter stane okoli 700 dolarjev, vsak primerek pa ročno izdelajo v Sydneyju in za to potrebujejo okoli 100 ur, kozarec pa kupec dobi skupaj s certifikatom, oštevilčenim etuijem in posvetilom Daniela Ricciarda. Ricciardo je lani, v sodelovanjem z vinarjem St. Hugo Wines, na trg spravil lastno vino, ponudbo pa bo letos razširil s še dvema sortama vina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja