Formula 1: Ferrari bo moral prenehati parkirati dirkalnike ob stezi

Zmagovalec dirke za VN Francije, enajste dirke letošnje sezone formule 1, je Max Verstappen (Red Bull). Drugo in tretje mesto sta šla dirkačema Mercedesa Lewisu Hamiltonu in Georgu Russlu. Ferrari si je spet privoščil dirko, na katero bodo skušali čim prej pozabiti.

Na vroči stezi v Le Castelletu je sprva vse dobro kazalo za Ferrari, saj je Leclerc vodil, Sainz pa je lepo napredoval z devetnajstega startnega mesta, s katerega je zaradi tehničnih kazni moral začeti dirko. A bolj ko se je razvijala dirka, več je bilo nervoze pri rdečih, saj je Verstappen mirno grizljal Leclercovo prednost. In v 18. krogu je bilo sanj za Monačana na skorajda domači dirki konec. »Ne, ni bila napaka na stopalki za plin. Moja napaka je bila, zapeljal sem z idealne linije in odneslo mi je zadek. Sicer imam rad, da dirkalnik malce prekrmari, na vročem asfaltu je bila lega dirkalnika iz krog v krog slabša, gume pa so hitro izgubljaje oprijem. Enkrat moram nehati s tem parkiranjem v zaščitnem zidu,« je po dirki povedal razočarani Leclerc.

Z njegovimi in Ferrarijevimi napakami je letos Leclerc zapravil že 32 točk, približno polovico kolikor trenutno znaša prednost Max Verstappna v skupnem seštevku.

Nemoč in jezo je bilo mogoče slišati tudi v njegovem prvem odzivu vodstvu ekipe, kjer pa je njegova izjava o stopalki za plin povzročila nekaj nejasnosti. Po dirki so pri Ferrariju pojasnevali, da je Leclerc o stopalki za plin govoril, ker je želel zapeljati vzvratno iz ograde. A je bila nekaj narobe s sklopko in plinom, zato ni mogel več premakniti svojega dirkalnika. Želel je seveda zapeljati nazaj v bokse po novo sprednje krice, saj, po njegovem mnenju, dirkalnik ni bil tako močno poškodovan, da ne bi mogel  nadaljevati z vožnjo in bi mogoče lahko ujel vsaj še kakšno točko.

Max Verstappen je po dirki sicer dejal, da je skoraj malo razočaran, ker ga je predčasen Leclercov odstop spravil ob dobro dirko.  »A vsakič želim seveda osvojiti čim več točk in zdaj sem jih dobil 25, Charles pa nobene. V prvi polovici dirke je bilo še zanimivo, nisem dopustil, da bi se mi Leclerc preveč oddaljil. Po njegovem odstopu pa je bila dirka veliko bolj mirna, čeprtav so se gume stalno pregrevale,« je povedal Verstappen.

Mercedes je z izboljšavami na dirkalniku naredil korak naprej, čeprav je posebej Hamilton prepričan, da sta obe vodilni ekipi še predleč pred njimi. »Ne moremo se še boriti za zmage samo zaradi lastne hitrosti. Moramo računati na njihove napake in to pot smo bili v pravem trenutku na pravem mestu, trdo delo se nam bo slej kot prej poplačalo. Dirka je bila zame težka, sistem za pitje v kokpitu ni deloval,« je bil zadovoljen sicer vidno utrujeni Hamilton, ki je tako s stopničkami proslavil svojo 300. dirko v formuli 1.

Tretjeuvščeni George Russell je mojstrsko opravil s ponovno precej bledim Sergiom Perezom. Po virtualnem varnostnem avtomobilu je povsem presenetil Mehičana in pospešil v pravem trenutku. Preden je Mehičan dojel, kaj se dogaja, je Russell švignil na tretje mesto in ga obdržal do konca. »Bilo je zelo naporno. Še največ težav sem imel z ogrevanjem gum po virtualnem avtomobilu zato sem se moral zelo potruditi, da sem Pereza zadržal za seboj,« je še povedal Russell.

Točk so se za obema dirkačema veselili še pri Alpinu in McLarnu, slednji so v Francijo pripeljali dirkalnik z novim precej bolj klasičnim bokom. Fernando Alonso je zdaj »star« 18.672 dirkaških krogov, s čemer je postavil absolutni rekord, saj do sedaj še noben dirkač v zgodovini ni uspel odpeljati toliko dirkaških krogov.

A svojevrstni tragični junak te dirke je vsekakor Carlos Sainz. Bil je izredno hiter, proti koncu dirke je bil v igri za tretje mesto, kar bi bil velik uspeh, saj je dirko zaradi menjave delov pogonskega sklopa začel šele z devetnajstega startnega mesta. A Ferrari ga je nekaj krogov pred koncem vseeno poklical v bokse, s čemer se Španec ni najbolj strinjal. Po dirki je bil prepričan da bi lahko prišel do tretjega mesta tudi s povsem obrabljenimi gumami in petimi sekundami kazni. V vodstvu ekipe pa so mu zatrjevali, da so bile gume »mrtve«.  

S to zmago je Max Verstappen slavil svojo 27. zmagovito dirko in se je v statistiki postavil ob bok slovitemu Jackieju Stewartu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol