Formula 1: Ferrarijevo darilo, ki ga Verstappen sploh ni potreboval

Kaj je šlo narobe pri Ferrariju na dirki za VN Azerbajdžana ali kaj so pri Red Bullu naredili prav? Odgovori so pravzaprav zelo enostavni. Rdeči iz Maranella so si spet privoščili dvojni odstop in tako novo zmago brez velikega boja prepustili Maxu Verstappnu. Ki je s tem močno povečal prednost v skupnem seštevku pred Charlesom Leclercom.

»Ali je bila to odlična dirka ali pa je bila odlična?« je na pol v šali napol zares takoj po prihodu v cilj po radijski zvezi vprašal Max Verstappen. In nakazal, da so brez velikega truda na celi črti »povozili« Ferrari. Še več, pri rdečih bikih verjamejo, da so bili že na stezi dovolj hitri, da bi lahko največjega tekmeca v letošnji sezoni ugnali že na sami stezi, in da dvojni odstop Sainza in Leclerca pravzaprav sploh ne bi bil potreben.

»Vesel sem novih točk, čeprav se prav zelo ne morem veseliti, ker sta na sredini dirke odpadla oba največja tekmeca. Nadaljevanje dirke je bila čista rutina,« je po dirki povedal Max Verstappen, »ta zmaga je še en kamenček v mozaiku letošnje sezone, ki je odlično sedel na svoje mesto

S tem je na šesti dirki v Bakuju zmagal šesti različni dirkač, kar velja tudi za najhitrejši odpeljani krog na dirki. Ta je letos pripadel drugouvrščenemu Sergiu Perezu. Mehičanu je na začetku odlično kazalo, saj je prevzel vodstvo in ga trdno držal v rokah do trenutka, ko so zamudili postanek v boksih pod virtualnim varnostnim avtomobilom.

»Škoda, prišlo je do nesporazuma in sem zamudil postanek v boksih. Po tem, je bil Max enostavno hitrejši in nisem ga mogel več loviti. Vseeno sem zadovoljen, saj je Red Bull osvojil novo dvojno zmago

Z novim izpadom in ničlo Charles Leclerca in odstopom Carlosa Sainza, prvemu je odpovedal motor, drugemu pa najverjetneje menjalnik, se lahko »zlomi« letošnja Ferrarijeva sezona.

»Težko razumem, od kod nenadoma takšna tehnična nezanesljivost. Do sedaj je vse delovalo brez težav, nenadoma pa ne zaupam več naši tehniki. Zmanjkalo mi je besed, s katerimi bi opisal to razočaranje. Mogoče ne bi bil dovolj hiter za zmago, a bil bi na zmagovalnih stopničkah, kar bi bilo še vedno bolje kot da sem ostal praznih rok,« je po dirki ugibal Leclerc.  

Zato pa se je tretjega mesta veselil George Russell (Mercedes), ki je s tem še na sedmi dirki sezone osvojil točke. Dejansko letos še ni bil slabši kot peti, in to v dirkalniku, ki je vse prej kot konkurenčen. »Bil sem na prav mestu v pravem  trenutku, da sem pobral, kar je z mize padlo Ferrariju. Ne morem biti povsem zadovoljen, smo vedno dlje od vodilnih. Računal sem, da se bomo v tem delu sezone že lahko borili za zmage,« je povedal Russell.

Ki je spet prehitel ekipnega tovariša Lewisa Hamiltona, ki je dirko končal kot četrti. A Hamilton je naravnost junaško odpeljal do cilja saj je že pred startom ugibal, če bo lahko sploh pripeljal do konca. »Udarci v hrbet so bili brutalni, na tej stezi je bilo obnašanje dirkalnika še slabše. Med vožnjo sem dobesedno molil, da bo vsega čim prej konec,« je povedal po tem, ko je komaj zlezel iz svojega kokpita.

Še vodja ekipe Mercedes Toto Wolff je podal zelo jasno opravičilo sedemkratnemu svetovnemu prvaku, rekoč, da je dobro opravil svoje delo v tako katastrofalno slabemu dirkalniku.

Ferrari si je tako spet zabil nov avtogol in dragocene točke prepustil Red Bullu. In to ravno na dirki, na kateri bo morali rdeči udariti z vso močjo in si povrniti veliko samozavesti. A ta načrt je splaval po vodi na celi črti. Nov popravni izpit bodo imeli kmalu na dirki v Kanadi. Ga bodo to pot izkoristili?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol