Formula 1: kaos v Monaku postregel s presenečenjem na vrhu, dokončen epilog pa še ni znan

Na sedmi dirki letošnje sezone formule 1 v Monaku je slavil Sergio Perez (Red Bull), drugi je bil Carlos Sainz (Ferrari) in tretji Max Verstappen (Red Bull). Samo s četrtim mestom se je moral zadovoljiti najhitrejši na kvalifikacijah Charles Leclerc. Mick Schumacher brez poškodb po hudi nesreči.

Letošnja VN Monaka se je že začela v kaosu. Zaradi močnega dežja so prestavili začetek dirke, a tudi kasneje ni vse potekalo ravno v najlepšem redu. Dogodki, kot je to običajno na mokrih cestah Monte Carla, so na trenutku prehitevali eden drugega. A na koncu se je dirka sprevrgla v pravo igro strategij in iskanja pravega trenutka za postanek v boksih, kar je najbolje izkoristil ravno Sergio Perez.

Kot prvi od vodilne četverice je gume za mokro stezo zamenjal za tiste za delno mokro in si tako nabral kar sedem sekund prednosti v primerjavi z neposrednimi tekmeci. S tem je postavil temelj za kasnejšo zmago, tretjo v karieri in seveda prvo v Monte Carlu.

»Noro, kakšni občutki. Kot otrok sem si vedno želel zmagati v formuli 1 na domači dirki in v Monaku. Moral sem se res potruditi, a izbrali smo pravo strategijo, najbolj pomembno pa je bilo, da nisem delal napak. Tista na kvalifikacijah je bila očitno povsem dovolj,« je povedal Mehičan, ki je v soboto v zadnjem poskusu na kvalifikacijah razbil svoj dirkalnik.

Drugo mesto je šlo Carlosu Sainzu, ki pa ni bil najbolj zadovoljen. Vse je dejansko naredil prav, a pri rdečih niso imeli sreče. »Postanki so bili v redu, tudi sicer nisem delal napak, a vseeno je bilo premalo. Zmage me je stalo dejstvo, da sem ustavil v boksih v napačnem trenutku,« je bil iskren Španec. Potem je 12 ovinkov, kot je sam dejal, obtičal za počasnejšim tekmecem in si nabral ravno toliko sekund zaostanka, da je zaostal za Perezom.

Tretji je bil Max Verstappen, ki pa ga je najbolj razveselilo dejstvo, da je dirko končal pred neposrednim tekmecem Charlesom Leclercom. »Nisem si mislil, da nam bo uspelo odpeljati tako dobro dirko. Sicer ni šlo hitreje, dirkalnik je bil nepredvidljiv. A dal sem vse od sebe in z odlično strategijo smo uspeli ugnati Leclerca. Veseli me tudi, da jo je Mick Schumacher odnesel brez poškodb

Charles Leclerc je s četrtim mestom še malce podaljšal serijo neuspehov na domači dirki. Sicer jo je zdaj končno uspel končati, a obetal si je zmago. S ponesrečeno strategijo pa se mu je izmuznilo celo mesto med prvimi tremi. Še huje je, da je Max Verstappen zdaj povečal prednost pred Monačanom v skupnem seštevku. Takoj po koncu dirke je bil redkobeseden, a bilo je več ko očitno, da je bil na meji potrpežljivosti. Dolgo je držal niti dirke v svojih rokah, vozil skorajda poljubno hitro, a ko so nastopile igre s strategijo postankov, so pri Ferrariju izgubili rdečo nit.

Peto mesto je šlo tudi to pot zanesljivemu Georgu Russlu, tako da je očitno Mercedes uspel narediti korak naprej, šesti pa je bil, z najhitrejšim krogom in dodatno točko, Lando Norris.

Za precej strahu pa je poskrbel Mick Schumacher, pri Bazenu mu je odneslo zadek dirkalnika ("Šel sem le 10 centrimetrov izven idelane linije.") in treščil je v zaščitno ogrado, pri čemer je odtrgalo zadnjo os z menjalnikom. Na srečo jo je Nemec odnesel brez poškodb.

Po dirki pa sta bila tako Max Verstappen kot Sergio Perez pod preiskavo vodstva dirke zaradi »dogodkov pri postanku v boksih in vračanju nazaj na stezo«. Oba naj bi namreč prevozila rumeno črto, ki omejuje uvoz nazaj na stezo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja