Formula 1: Mercedes-Benz izgublja status edinega varnostnega avtomobila

17. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli

Po novem si bo omenjeno vlogo delil z britanskim proizvajalcem športnih avtomobilov, s katerim je nemško podjetje v zadnjem obdobju še okrepilo sodelovanje.

Pisalo se je leto 1996, ko se na dirki formule 1 prvič v vlogi varnostnega avtomobila pojavil Mercedes-Benz C36 AMG in posledično vpeljal novo prakso na področju varnostnih ter spremljevalnih avtomobilov serije. Vse do tedaj so namreč avtomobile zagotavljali različni avtomobilski proizvajalci oziroma pokrovitelji dirk, s tem letom pa je to področje prevzel Mercedes-Benz in jo obdržal vse do prihodnjega leta.

Po poročanju britanskih medijev naj bi si namreč Mercedes-Benz svoje varnostne avtomobile pripeljal le še na slabo polovico oziroma 11 od skupno 23 dirk. Na drugi polovici dirk bo namreč vlogo varnostnega avtomobila opravljal avtomobil znamke Aston Martin. In ne le to, pri Aston Martinu naj bi ob tem lahko tudi izbirali, na katerih dirkah se bodo pojavljali njihovi avtomobili. Kateremu avtomobilu bo namenjena vloga varnostnega avtomobila sicer ni znano, je pa zato bolj ali manj jasno, da bodo vlogo spremljevalnih oziroma zdravniškega vozila opravljal Aston Martin DBX.

Nemško in britansko avtomobilsko podjetje sta se namreč v zadnjih tednih močno zbližali, hkrati pa so pri Mercedesu sporočili, da bodo v prihodnjih letih postali petinski lastnik Aston Martina. Vsekakor pa bo velikodušna poteza Mercedesa, da odstopi del vloge dobavitelja spremljevalnih vozil Aston Martinu slednjemu zagotovo pomagalo do večje mednarodne prepoznavnosti in posledično tudi izboljšanja prodajnih rezultatov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja