Formula 1: Red Bull slavil na Ferrarijevem dvorišču

Ekipa Red Bull je slavila dvojno zmago na VN Emilije Romanje v Imoli, tretje mesto pa je malce presenetljivo šlo Landu Norrisu (McLaren). Ferrari prvič letos doživel velik polom, čast Mercedesa pa je spet branil George Russell.

Slabšega razpleta dirke v Imoli si Ferrari skorajda ne bi mogel privoščiti. Po treh prepričljivih dirkah sezone so ravno na domačem dvorišču doživeli velik poraz. Imola, ki je dobrih 70 kilometrov oddaljena od Ferrarijeve centrale v Maranellu, bi bila idealno mesto za prvo zmago rdečih na tej sezi po letu 2006, a vreme in hitri Red Bull so jim prekrižali vse račune.

Še več, Max Verstappen je slavil tudi na tako imenovani sprint dirki in osvojil 8 dodatnih točk, na nedeljski dirki pa je zmagal in odpeljal najhitrejši krog, kar mu je skupaj  prineslo 34 točk. Lecerc pa jih je, skupaj s sprintom, v Imoli osvojil vsega 15.

»Vedel sem, da smo hitri, a na mokri stezi je vse možno. Končno smo uspeli hitrost pretovoriti v lepo bero točk, najbolj ključno na dirki pa je bilo vreme. Nismo vedeli na kaj naj računamo, predvsem pa smo morali v pravem trenutku gume za delno mokro stezo zamenjati za tiste za suho,« je bil vesel Verstappen. In dodal, da je bil ključen tudi dober start dirke, ki pa se je Leclercu povsem ponesrečil.

»Žal mi je, napaka se ne bi smela zgoditi, je pa posledica prevelike želje. Enostavno nam na tej dirki nič ni šlo povsem po načrtih. Plačal sem ceno za požrešnost. Moral bi se sprijazniti s tretjim mestom, a čutil sem, da bi lahko ujel Pereza,« pa je bil razočaran Leclerc. V lovu za drugouvrščenim Perezom v je Monačan v šikani zajadral s steze in moral v bokse po novo sprednje krilce. Potem se je moral celo zelo potruditi, da je v cilj pripeljal vsaj kot šesti.

Sergio Perez je dejal, da je bilo na tej dirki najbolj pomembno, da ne narediš napake. Podobnega mnenja je bil tudi Lando Norris. »Kar ne morem verjeti. Peto mesto je bilo največ, kar sem lahko pričakoval. Imel sem nekaj sreče, na delno mori stezi je vse velika ruleta, včasih dobiš, včasih izgubiš.«

Slabo voljo pri Ferrariju je seveda »dopolnil« Carlos Sainz, ki se je od dirke poslovil že v prvem ovinku. Trčil je z Danielom Ricciardom in obtičal v pesku. Steza v Imoli namreč velja za stezo »stare šole«, torej na njej ni ravno veliko prostora. Kar je izkusil tudi Fernando Alonso, kateremu je ob omenjenem trčenju v boku pristal Mick Schumacher, zaradi česar je Francozu nekaj krogov kasneje med vožnjo dobesedno odprlo bok dirkalnika.

Čast Mercedesa je s četrtim mestom reševal George Russell, ki je bil spet hitrejši od Lewisa Hamiltona. Slednji ni in ni našel poti mimo dirkačev, ki jih je v preteklosti prehiteval za en krog. Kako počasen je bil, pa pove še radijsko sporočilo šefa Mercedesa Tota Wolffa Hamiltonu. Avstrijec se mu je opravičil za »popolnoma nevozen dirkalnik«. A taka opravičila so le slaba tolažba in zdaj bo zanimivo počakati, kdaj bodo pri srebrnih zares začele leteti iskre.

S tem rezultatom je sicer Leclerc obdržal vodstvo v skupnem seštevku pred Verstappnom, a se je njegova prednost zmanjšala na 27 točk. Torej za le malo več kot velja ena zmaga na dirki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol