Formula 1: Se Mercedes prebuja?

1. 4. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Nizozemski dirkač Max Verstappen (Red Bull) bo nedeljsko dirko za veliko nagrado Avstralije v svetovnem prvenstvu formule 1 začel z najboljšega startnega položaja. Odlične kvalifikacije pa sta opravila oba Mercedesova dirkača.

Ob Verstappnu bo namreč v prvi vrsti na stezi Albert Park v Melbournu še Britanec George Russell (Mercedes). Iz druge startne vrste bosta dirko začela Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) in Španec Fernando Alonso (Aston Martin).

Svetovni prvak zadnjih dveh sezon je bil najhitrejši že na prvem in tretjem prostem treningu, medtem ko je bil na drugem, ki ga je motil tudi dež, boljši Alonso.

V kvalifikacijah je nato Verstappen dokazal, da ima v tem trenutku Red Bull najboljši dirkalnik. V zadnjem delu je bil sprva po nekaj napakah šele šesti, nato pa je v drugem hitrem poskusu z že obrabljenimi gumami skočil na vrh. V zadnjem poskusu pa je s svežimi pnevmatikami tekmece ugnal za več kot dve desetinki. Hamilton in Alonso sta zaostala štiri desetinke.

To bo sicer 22. "pole position" za 25-letnega Nizozemca, na dirki, ki se bo začela ob 7. uri, pa bo lovil 37. zmago in drugo letos.

V prvenstvu ima Verstappen točko prednosti pred moštvenim kolegom Sergiem Perezom (44-43), ki pa je kvalifikacije končal v prvem delu, potem ko je obtičal v pesku. Startal bo povsem z začelja.

Preberite še: VIDEO: Kako Daniel Ricciardo pripravlja Red Bullov dirkalnik na VN Avstralije? Na svoj in zabavni način!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja