Formula 1: tresla se je gora, rodila sta se Alonso in Aston Martin

Zmagovalec prve dirke letošnje sezone formule 1 je Max Verstappen, drugi je bil Sergio Perez (oba Red Bull), tretje mesto pa je šlo presenečenju začetka sezone Fernandu Alonsu (Aston Martin). Uspeh zelene ekipe je dopolnil Stroll s šestim mestom, katastrofalno pa so sezono začeli pri Ferrariju in malce tudi pri Mercedesu.

Čeprav je na prostih treningih kazalo, da bi Red Bull lahko zašel v težave, so se te sanje tekmecev razblinile že v prvih krogih dirke. Max Verstappen je od prvih metrov dirke narekoval tempo in tudi Sergio Perez, ki je popolnoma zaspal na startu, je med dirko lahko unovčil hitrost letošnjega dirkalnika. »Idealen začetek sezone, več ni treba reči. Sploh prvi del dirke je bil odličen, takrat sem si privozil toliko prednosti, da sem potem v nadaljevanju samo še pazil na gume, da so bile vedno v dovolj dobrem stanju, za primer, če bi se zgodilo kaj nepredvidenega. Med dirko sem se dejansko igral le s podrobnostmi na dirkalniku, vse drugo je delovalo optimalno,« je bil svoje prve zmage v Bahrajnu vesel Verstappen.

Sergio Perez je priznal, da ga je možnega napada na Verstappna stal slab start: »Že v prvih metrih sem se moral boriti z drugimi tekmeci, Max pa je bil potem predaleč. Če pogledamo, kako smo začeli lansko sezono tukaj v Bahrajnu, smo letos veliko močnejši, celoten paket je odličen in upam, da bo deloval na vseh stezah

Nadvse vesel je bil tretjega mesta Fernando Alonso, dejal je, da so pozimi uspeli narediti velik korak naprej in da je skoraj neverjetno, kako je užival v vožnji: »Čestitke vsem, tudi Lancu, ki je po operaciji lahko prišel v cilj kot šesti. Neverjetno je, da nam je uspelo biti druga najhitrejša ekipa na tej dirki, tega tudi sami nismo pričakovali. Start je bil težaven, izgubil sem veliko časa, a je bilo potem tudi nekaj več adrenalina, da sem lahko napredoval na dirki. Potem ko sem našel pravi ritem, sem lahko vozil res hitroAlonso in Stroll sta namreč rahlo trčila, to pa ni bilo edino »bližnje srečanje« za Alonsa na tej dirki. Bil je celo toliko hitrejši od Sainza, da ga je Ferrarijev dirkač presenetil s počasnim pospeševanjem iz ovinka, in prišlo je do manjšega stika.

Mercedes je doživel hladen tuš, ki pa je vseeno manj hladen, kot je bil še lani. »Ta koncept ne deluje, iz njega nikoli ne bomo naredili zares hitrega dirkalnika,« je že pred dirko bentil šef ekipe Toto Wolff. Zato imajo črni že pripravljeno različico B letošnjega dirkalnika, saj sta bila na tej dirki Hamilton in Russell daleč od konkurenčnosti.

Še večjo zaušnico so doživeli pri Ferrariju. Leclerc je bil na poti vsaj do tretjega mesta, ko mu je motor dobesedno »umrl«. Sainz je bil potem zaradi obrabljenih gum bolj ali manj prepuščen na milost in nemilost Alonsu in Hamiltonu. »Če se bom preveč upiral, sploh ne bom prispel do cilja,« je sporočil ekipi, ko je nanj začel pritiskati Alonso. Stavek, ki lahko pove zelo veliko.

Za nekaj smeha in držanja za glavo je poskrbel Esteban Ocon (Alpine). Francoz si je na dirki prislužil kar tri kazni, in bolj, ko se je trudil kompenzirati eno kazen, bolj je tonil v naslednjo.

Prva dirka sezone je torej postregla z zanimivimi dvoboji tudi nižje po razpredelnici, tik pod vrhom so razmerja moči zelo izenačena, le Red Bull je spet vozil v svojem svetu. Ali z drugimi besedami, sezono so rdeči biki začeli tam, kjer so lansko končali. A ne glede na vse je to dober obet, da bomo v prihodnje gledali še zelo zanimive dirke. Sezona bo namreč presneto dolga.

Preberite še: Formula 1: novosti, ki so nove le v podrobnostih

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol