Formula 1: Velika nagrada Madžarske

28. 7. 2014
Deli

Na enajsti dirki letošnje sezone formule 1 je slavil dirkač Red Bulla Daniel Ricciardo in to drugič v karieri, drugi je bil Fernanda Alonso, tretji pa eden od junakov te dirke, Mercedesov Lewis Hamilton. Trenutno vodeči v skupnem seštevku Nico Rosberg je dirko končal kot četrti.

Že na startu je bilo jasno, da dirkače in ekipe čaka presneto težko delo. Mokra in spolzka steza je narekovala, da bo dirko dobil tisti, ki bo storil manj napak. In to je bil Daniel Ricciardo.

Prvi varnostni avtomobil, ki je prišel na stezo zaradi nesreče Marcusa Ericssona, je pokvaril dirko Nicu Rosbergu. Do takrat je držal vse niti v svojih rokah, nato pa se je vse začelo postavljati na glavo. Vrhunec je dirka doživela v zadnjih desetih krogih, pred tem ni manjkalo tesnih dvobojev in nekaj trčenj, Vettel je imel veliko sreče, da ni treščil v zid, kot na primer na istem mestu nekaj krogov pred njim Sergio Perez. Alonso je vodil, Hamilton mu je bil tesno za petami, tretji pa je bil Ricciardo, ki pa je imel veliko bolj »sveže« gume.

V vsega nekaj krogih pa je četrtouvrščeni Rosberg vodilno trojko lovil z velikimi koraki. In na koncu? Na koncu je bil najbolj srečen in pogumen ravno Ricciardo: »Počutim se tako kot pri moji prvi zmagi, nepopisno. Varnostni avtomobil, posebno prvi, nam je precej pomagal, saj je povsem premešal karte. V nadaljevanju sem se dobro boril, v zadnjih krogih pa sem vedel, da ne smem preveč čakati in sem napadel na vse ali nič. K sreči sem dobil vse.«

Lewis Hamilton je po tem, ko mu je na kvalifikacijah zagorel dirkalnik, dirko začel iz boksov, in se takoj tudi zavrtel na stezi, na koncu pa je s svojim ravnanjem, ko najprej ni spustil predse Rosberga, nato pa je ostro branil svoje tretje mesto, prilil malce olja na že tako tleč ogenj odnosov v ekipi: »Zelo sem se moral potruditi. Nica bi spustil predse, če bi prišel dovolj blizu, a ni. V zadnjem krogu pa sem povsem pošteno zapiral in branil svoje mesto. Bilo pa je noro popoldne, to drži.« A tudi Niki Lauda povsem zagovarja vse Hamiltonove odločitve in manevre, saj je vse storil tako, kot dirkač mora storiti.

Fernando Alonso je bil z drugim mestom zelo zadovoljen, saj je zadnjih nekaj krogov odpeljal, tako je dejal sam, tako rekoč brez gum.

Z dolgim nosom je Budimpešto zapustil Nico Rosberg, ki je dejal, da ga od vsega najbolj jezi, da mu v zadnjem krogu ni uspelo prehiteti Hamiltona. »Težav ni manjkalo, a zdaj moramo celo zadevo analizirati in videti, kaj se je res dogajalo na stezi,« je bil diplomatski Rosberg.

Formula 1 si bo zdaj privoščila malce počitnic, saj bo naslednja dirka na sporedu šele 24. avgusta v Belgiji.

VN Madžarske, Budimpešta

1. Daniel Ricciardo Red Bull 1.53:05,058

2. Fernando Alonso Ferrari + 5,225 sek

3. Lewis Hamilton Mercedes + 5,857 sek

4. Nico Rosberg Mercedes + 6,361 sek

5. Felipe Massa Williams + 29,841 sek

6. Kimi Raikkonen Ferrari + 31,491 sek

7. Sebastian Vettel Red Bull + 40,964 sek

Točkovanje dirkačev

1. Nico Rosberg 202

2. Lewis Hamilton 191

3. Daniel Ricciardo 131

Točkovanje moštev

1. Mercedes 393

2. Red Bull 219

3. Williams 135

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"