Formula 1: Verstappen ima precej kratko vžigalno vrvico

31. 12. 2022 | Andraž Zupančič
Deli

Dvakratni svetovni prvak Max Verstappen velja za hitrega dirkača, ki pa ima tudi precej rahle živce. Sicer se je v zadnjih nekaj sezonah malce umiril, a ko pride do težav, zelo hitro »eksplodira«. Praviloma pa si dirkače formule 1 vseeno predstavljamo kot bolj hladnokrvne mojstre volana.

Siva eminenca Red Bulla Helmut Marko, ki velja za ostrega moža brez dlake na jeziku, je seveda v preteklosti sodeloval s še enim uspešnim dirkačem, Sebastianom Vettlom. V času takratne prevlade Red Bulla je Nemec uspel osvojiti štiri naslove svetovnega prvaka, zato se Marko lahko še dobro spomni, kakšne razmere so takrat vladale v ekipi in kakšne so danes.

Po njegovih besedah imata oba omenjena dirkača precej skupnih točk, a se v marsičem tudi zelo razlikujeta. »Veliko krajšo vžigalno vrvico ima zagotovo Max Verstappen. To se je posebej videlo v njegovih prvih letih v formuli 1, ko je nekajkrat ravnal povsem nerazsodno. A zdaj se je precej umiril in spoznava, da se mora imeti bolj pod kontrolo tudi v trenutkih, ki mu niso najbolj pisani na kožo,« pravi Helmut Marko.

Spomnimo se samo njegovega fizičnega napada na Estebana Ocona po dirki v Braziliji leta 2018, ko je moral za kazen opravljati »koristno delo pa nalogu Fia«.

Tudi v minuli sezoni v Singapurju je bil eden podobnih trenutkov, ko je dobesedno eksplodiral, a vseeno je bil malo manj agresiven kot nekoč. »Na kvalifikacijah so ga poslali na stezo s premalo bencina, tako da v zadnjem delu ni mogel odpeljati še enega hitrega kroga. Že dolgo nisem videl, da bi tako hitro zlezel iz dirkalnika in šel kot vihar skozi bokse proti naši garaži. Če bi se mu kdo v tem trenutku postavil na pot, bi ga podrl kot kegelj. V takih trenutkih ga moramo enostavno pustiti povsem pri miru. Na srečo pa je takih izbruhov jeze veliko manj kot nekoč,« je še dodal Marko.

Sebastiana Vettla je bilo veliko težje razjeziti in tudi, ko je prišlo tako daleč, tega ni kazal na zunaj, ampak so zadeve urejali med štirimi stenami. »Oba pa odlikuje skoraj neverjetna želja po uspehu in zmagah. Na stezi sta za to pripravljena narediti tako rekoč vse. Dobro, Sebastian se je z leti bolj umiril, Max pa je še mlad in ima še nekaj časa, da še dodatno dozori,« še pravi Helmut Marko.

Tudi Verstappnov konflikt s poročevalcem TV mreže Sky Tedom Kravitzem spada v eno od epizod »jeznega Maxa«. Kravitz je kot Britanec bolj kot ne že čustveno vezan na Hamiltona in je tudi letos precej dosledno govoril o »ukradenem naslovu prvaka sezone 2021«. V določenem trenutku je bilo Maxu tega dovolj in je povedal, v slogu njegovih nekdanjih izjav v preteklosti, da s to televizijsko postajo ne bo več komuniciral.

Kmalu sta obe strani spoznali, da je šlo vse skupaj malce predaleč in so oboji umirili strasti, dejstvo pa je, da Je Verstappen s svojo precej bolj naglo jezo v paddock formule 1 vnesel tudi nekaj več življenja. Kajti nikoli ne moremo vedeti, kdaj se bo naslednjič prižgala ta krajša vžigalna vrvica.     

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja