Formula 1, VN Abu Dabija: Za slovo prepričljiva zmaga Verstappna

13. 12. 2020 | Andraž Zupančič
Deli

Na zadnji dirki letošnje sezone v Abu Dabiju je slavil Max Verstappen (Red Bull), drugi in tretji pa sta bila Mercedesova dirkača Valtteri Bottas in Lewis Hamilton. S tem se je končala 17 dirk dolga sezona, ki se bo v zgodovino zapisala kot sezona rekordov, a tudi sezona virusa covid.

Max Verstappen si je za konec sezone omislil najboljše možno darilo: zmago na dirki, s katero je bero zmag povečal na 10. A že na kvalifikacijah je bil precej hitrejši od obeh Mercedesovih dirkačev, tako da je ohranil tradicijo te steze, na kateri so od leta 2009 (le z izjemo leta 2012), slavili le dirkači, ki so dirko začeli s prvega ali drugega startnega mesta.

Verstappen je vodil od starta do cilja, in je tako odpeljal skorajda dolgočasno dirko: »Vse sem imel pod nadzorom. Lahko je, ko si v vodstvu in imaš vse niti v svojih rokah. Na srečo sta oba Mercedesa proti koncu dirke imela podobne težave s pnevmatikami kot jaz, tako da o kakšnih presenečenjih ni bilo govora. Zdaj si bom odpočil in se nadvse veselim vrnitve domov. Naslednje leto pa bomo seveda poskusili ponovno. Zmaga je zato prišla v pravem trenutku.«

Valtteri Bottas je bil sorazmerno zadovoljen s prikazanim, saj je ugnal Lewisa Hamiltona, Red Bullov dirkač pa je bil enostavno prehiter: »Malo so nas vseeno presenetili, nismo pričakovali da bodo toliko hitrejši od nas. A dirko sem vseeno odpeljal dobro, brez napak in sem stalno lahko nadzoroval Lewisa. Da, sezona je bila naporna, vsem nam bo počitek prišel še kako prav.«

Lewis Hamilton, ki je zaradi okužbe z virusom covid izpustil predzadnjo dirko sezone, pa je v dirkalnik sedel precej oslabljen. Pred dirko je povedal, da ga je bolezen fizično precej izčrpala in da je lahko vesel da je sploh sedel v dirkalnik. »Ta teden je bil zame prav naporen. Slabo sem se počutil izgubil sem nekaj kilogramov, nisem 100-odstotno pripravljen. A včasih je že tako, da enostavno nisi dovolj hiter. Sicer je bila dirka bolj kot ne dolgočasna, upam, da bo v prihodnjih sezonah kaj bolje,« je še povedal Hamilton, ki pa tudi še ni podpisal podaljšanja pogodbe z Mercedesom. A naslov prvaka, sedmi, je tako vseeno trdno v njegovih rokah.

S to uvrstitvijo pa sta oba dirkača Mercedesa odpeljala 50-to zaporedno dirko te ekipe z uvrstitvijo na zmagovalne stopničke. In tudi sicer je sezona minila v znamenju cele vrste rekordov. Za naslednje leto pa se bodo karte med ekipami in dirkači precej premešale- Danes smo lahko smo videli kar nekaj slovesov od ekip ali celo od dirkanja v formuli 1, vse skupaj je na trenutke delovalo precej čustveno. Tako se je od Ferrarija poslovil Sebastian Vettel, ki bo naslednje leto sedel v dirkalniku Racing Pointa oziroma Aston Martina.

Od McLarna se je poslovil Carlos Sainz, ki se seli v Ferrari, v ekipo pa prihaja Daniel Ricciardo. Njegov sedež v Renaultu bo naslednje leto prevzel povratnik v formulo 1 Fernando Alonso. Poslovila sta se oba dirkača Haasa, Grosjean in Magnussen, prihajata pa Mick Schumacher in Nikita Mazepin. Sergio Perez (Racing Point), ki je celo zmagal na eni od letošnjih dirk, se zelo verjetno poslavlja do formule 1, vseeno pa ostaja resen kandidat za drugi sedež v Red Bullu, v katerem naj bi se o usodi  Alexa Albona odločali naslednjih dnevih.
A konec koncev je imel formula 1 letos tudi nekaj sreče.

Kaj lahko bi se v Bahrajnu Romainu Grosjeanu pripetila prava katastrofa, tako pa so vsi vpleteni več ali manj zadovoljno sprejeli dejstvo, da je jubilejne sezone, 70-te v zgodovini formule 1, po 17 dirkah končno konec.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"