Formula 1, VN Eifla: Hamilton se je izenačil s Schumacherjem

11. 10. 2020 | Andraž Zupančič
Deli

Zmagovalec dirk za VN Eifla na Nürburgringu je Lewis Hamilton (Mercedes), drugi je bil Max Verstappen (Red Bull) in tretji dirkač Renaulta Daniel Ricciardo. Valtteri Bottas je moral odstopiti zaradi tehničnih teža v pogonskem sklopu. To je bila tudi Hamiltonova 91. zmaga v karieri.

Lewis Hamilton se je z zmago na Nürbrgringu postavil ob bok Michaelu Schumacherju. Oba dirkača sta namreč do sedaj v formuli 1 zmagala na 91 dirkah, pri čemer seveda kariera Lewisa Hamiltona še zdaleč ni končana. A Britancu to zmago lahko bolj kot zaradi njegove hitrosti pripišemo smoli s pogonskim sklopom v dirkalniku Valtterija Bottasa.

Že od starta dalje je bilo jasno, da je Bottas za odtenek hitrejši od Hamiltona, medtem ko so ostali dirkači bili bolj ali manj le opazovalci njunega dvoboja. A ko je Finec sporočil boksom, da je nekaj narobe z njegovim pogonskim sklopom, so ga le poklicali v bokse in njegov dirkalnik porinili v garažo. »Kot vse kaže je bilo nekaj narobe z elektroniko pogonskega sklopa MGU-H. Žal se tudi to zgodi, a do odstopa sem bil zelo konkurenčen,« je po dirki povedal Bottas.

Lewisu Hamiltonu se je tako odvalil velik kamen s srca, saj je prednost pred zasledovalcem, v prvi vrsti Bottasom, šest dirk pred koncem povečal na 69 točk. Hamilton pa se je po svoje olajšano veselil novega rekorda. »Ko sem prepeljal ciljno črto, sem bil poln emocij. Kot da bi zmagal prvič v karieri. Zelo sem srečen in zadovoljen, ob takih trenutkih lahko pozabiš na vse minule dogodke. Če se samo spomnim, kako sem na televiziji spremljal prenose dirk in občudoval Michaela. Noro, zdaj a imam v svoji statistiki enako število zmag,« je še dodal Britanec.

Po dirki je v dar od Micka Schumacherja dobil še Michaelovo dirkaško čelado iz njegovih časov dirkanja pri Mercedesu. Vodja ekipe Mercedes Toto Wolff je po vsem tem povedal, da kljub visokemu vodstvu prvenstvo še zdaleč ni odločeno. »Valtteri je iz dirke v dirko boljši, Lewis še nima naslova prvaka v žepu, na naslednjih dirkah se lahko zgodi še marsikaj.«

Dirkač Red Bulla Max Verstappen je bil presenetljivo počasnejši kot smo pričakovali po kvalifikacijah, a si s tem ni precej belil glave: »Enostavno ni šlo hitreje, hladno vreme je opravilo svoje. Mogoče sem imel nekaj možnosti po ponovnem startu za varnostnim avtomobilom, a tega trenutka nisem dobro izkoristil.«

Tretjega mesta se je zelo veselil Daniel Ricciardo, ki je to seveda ustrezno praznoval z njegovim značilnim 'shoeyjem'. Šampanjec je namreč spil iz svojega dirkaškega čevlja, resda ne na zmagovalnem odru temveč takoj po podelitvi v prostorih ekipe.

Pri vsem tem velja omeniti še osmo mesto Nica Hülkenberga, ki je tik pred zdajci vskočil namesto bolnega Lanca Strolla. Strolla so namreč mučile prebavne motnje, Hülkenberg pa se je moral šele privaditi dirkalnika, saj so ga od njegove dirke v Silverstonu precej spremenili, še posebej mehanski mehanizem.

Naslednja dirka bo na sporedu 25. oktobra v Portimau na Portugalskem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"