Formula 1, VN Madžarske - V orgiji trčenj Mercedes in Aston Martin premagala sama sebe

Zmagovalec dirke za VN Madžarske je presenetljivo Esteban Ocon (Alpine), drugi je dirko končal Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa je bila Carlos Sainz (Ferrari). Sebastian Vettel (Aston Martin) se je sicer veselil pokala za drugo mesto, po dirki pa je vseeno ostal praznih rok.

Ena najbolj norih dirk v zgodovini VN Madžarske je postregla dejansko z vsem, kar lahko ponudi formula 1. Na startu je na mokri stezi naprej Bottas pometel s steze kar nekaj tekmecev, na primer Norrisa in oba Red Bula to pa je sprožilo pravi verižno reakcijo in pravo orgijo trčenj. V nadaljevanju so pri Mercedesu naredili kapitalno napako, ko so Hamiltona na vedno hitreje sušeči se stezo poslali z gumami za delno mokro stezo, na koncu pa je Hamilton po lovu za pobeglimi 'zajci' uspel priti na zmagovalne stopničke.

»Sem brez besed, tako dolgo sem delal za to zmago. Pomagale so mi razmere na stezi in množično trčenje v prvem ovinku. A veliko je za to zmago zaslužen tudi Alonso, ki mi ogromno pomaga v ekipi,« je bil več kot zadovoljen Ocon, ki je tako slavil svojo prvo zmago v karieri.

Kot drugi je sicer ciljno črto prečkal Sebastian Vettel, ki je bil sprav malce razočaran, saj je bilo prvo mesto na dosegu roke, a pravi udarec je prišel šele nekaj ur po dirki. Ker odgovorni po dirki iz njegovega dirkalnika niso mogli izvleči predpisanega enega litra goriva za kontrolo ampak le 0,3 litra, so Nemca diskvalificirali.

Na drugo mesto je tako napredoval Hamilton, ki je po dirki spet deležen žvižgov in vzklikov predvsem Verstappnovih navijačev. »Bilo je res naporno, dal sem vse od sebe, a več nisem mogel storiti. Spet smo premagali sami sebe, ekipi sem stalno sporočal, da se steza suši, pa so dejali, da naj vseeno dirko začnem z gumami za delno mokro stezo. To je bila napaka, a upam, da se bomo iz tega kaj naučili,« je ekipo okrcal Hamilton.

In res, po znameniti dirki v Indianapolisu, ko je bilo na startu vsega šest dirkalnikov, je VN Madžarske dejansko na svojem startnem mestu začel le Hamilton, vsi ostali so pred tem zavili v bokse po gume za suho stezo. Po dirki pa je moral Hamilton zaradi slabosti celo k zdravniku, saj je že na zmagovalnem odru komaj lahko sprejel pokal. »Od prebolevanja kovida nisem več tako dobro pripravljen kot sem bil pred tem. Veliko hitreje se utrudim,« je povedal Britanec.

Tretji je tako dirko končal Carlos Sainz, ki se je dobro odrezal, glede na to, da je bil na kvalifikacijah vse prej kot uspešen.

In tudi v nadaljevanju je do točk prišlo kar nekaj dirkačev, ki jih tam ne bi pričakovali, recimo oba Williamsa, pa Raikkonen, še celo Max Verstappen je s popolnoma razbitim desnim delom dirkalnika nekako dobesedno pridrsal do končnega devetega mesta in dveh točk.

Zdaj si bo cirkus formule 1 privoščil enomesečni odmor, saj bo naslednja dirka na sporedu šele 29. avgusta v Belgiji, Hamilton pa se bo na odmor podal z osmimi točkami prednosti pred Verstappnom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol