Formula 1, VN Portugalske: Hamilton niza rekord za rekordom

25. 10. 2020
Deli

Zmagovalec dvanajste dirke letošnje sezone formule 1 v Portimau je Lewis Hamilton. Drugi je bil Valtteri Bottas (oba Mercedes) in tretji, kot že velikokrat letos Max Verstappen (Red Bull). Hamilton je z 92- zmago v formuli 1 zdaj za eno zmago prehitel Michaela Schumacherja in ostal najuspešnejši dirkač v zgodovini po številu zmag.

Steza v Portimau, ki je prvič gostila dirko formule 1, je pokazala zobe vsem dirkačem. Spolzka in izredno razgibana je mnoge dirkače prisila v kar nekaj napak, svoje pa je vsaj na začetku dirke dodalo še vreme. A nič ni spravilo s tira Lewisa Hamiltona, ki je premočno slavil, saj je imel po 66 krogih kar 25 sekund prednosti pred Bottasom.

»Noro, nikoli si nisem mislil,da bom kdaj lahko osvojil toliko zmag in da bom pred Michaelom Schumacherjem. Ostal sem skorja brez besed. Dirka pa je bila zelo težka in je zahtevala veliko pozornosti in fizičnega napora,« je po prihodu v cilj povedal Hamilton. In res, prvi krogi so bili zanj zelo stresni saj je rahlo padal dež in je bil Britanec veliko bolj previden kot nekaj njegovih tekmecev. A ko se je po nekaj krogih steza posušila, je lahko stopil na plin in Bottasu ter ostalim odčital lepo lekcijo.

Za povrh vsega je odpeljal še najhitrejši krog na dirki, tako da je slavil pravi dirkaški »hat trick«, torej je dirko začel z najboljšega startnega mesta, zmagal in osvojil še dodatno točko za najhitrejši krog. Kljub temu da mu je proti koncu dirke nagajal krč v nogi.

»Bilo je kar hudo, premalo sem pil že pred dirko, obremenitve na tej stezi, ki je kot nekakšen vlakec smrti, pa so bile velike. Vedel sem da bo fizična kondicija problem, zato sem moral med dirko na startno-ciljni ravnini nekajkrat malo popustiti plin da me lahko odpočil desno nogo,« je še dodal Hamilton. Valtteri Bottas je s 25 sekundami zaostanka le zmajeval z glavo.

»Ne vem kaj je šlo narobe, začetek je bil dober, potem pa so povsem popustile gume. Sicer sem pri postanku hotel najmehkejše a sem dobil najtršo različico. No, z najmehkejšimi bi le težko prišel do cilja. Pa tako ali tako ne bi veliko vplivale na razplet.«

Max Verstappen na tretjem mestu je bil tudi malce filozofski. Nizozemec je dejal, da je bilo nekaj priložnost takoj na začetku, saj se je zapletel S Perezom po tem pa sta bila Mercedesa enostavno prehitra: »Spet sem odpeljal svojo dirko, Mercedes sta bila predaleč spredaj, ostali za menoj pa me tudi niso ogrožali. Končal sem kot tretji in to je uvrstitev, ki so si jo to pot zaslužili.«

Na samem vrhu veliko akcije nismo videli, več prehitevanje pa je bilo med zasledovalci, pri tem ni manjkalo trčenj ter tudi kazni, ki so si jih privozili dirkači zaradi prepogoste vožnje izven dovoljenih območij ob stezi. In če je dež grozil celo dirko, padlo pa je le nekaj kapelj, se je zares ulilo takoj po koncu dirke. Na veliko srečo in olajšanje vseh dirkačev.

Portimao, ki je tako postala 73. steza v zgodovini formule 1, ki je gostila dirko, in 28 različna, na kateri je zmagal Hamilton. Britanec je rekorder tudi na tem področju ter ostaja edini dirkač, ki je v letošnji sezoni odpeljal vse do sedaj predvidene kroge.

Naslednja dirka bo na sporedu že čez teden dni v Imoli, ko bo na sporedu VN Emilie-Romagne.

Tekst: Andraž Zupančič

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol