Formula 1, VN Španije - Barcelona ostaja v Hamiltonovi »lasti«

16. 8. 2020
Deli

Zmagovalec šeste dirke letošnjega prvenstva formule 1 v Barceloni je Lewis Hamilton (Mercedes), ki je premočno vodil od starta do cilja. Drugi je bil Max Verstappen (Red Bull) in tretji, malce razočaran. Hamiltonov ekipni tovariš Valtteri Bottas. Ferrari je spet doživel mali polom, razmere v ekipi pa se le še zaostrujejo.

Mercedes si je dobro opomogel od razočaraj na dirki za V  70 let formule 1 v Silverstonu in je tekmecem 'odpel' lepo lekcijo. A to velja le za Lewisa Hamiltona, ki je bil cel konec tedna med najhitrejšimi, na dirki pa je z lahkoto obranil najboljši startni položaj ter vodil vse kroge do cilja.

»Zelo sem zadovoljen. Odlično mo se pobrali po težavah s pnevmatikami v Silverstonu, v dirkalniku sem se počutil odlično. Nisem niti vedel kdaj je prišel na vrsto zadnji krog dirke, lahko bi vozil še nekaj deset krogov. Najbolj pomembno pa je bilo, da smo uspeli pametno delati s pnevmatikami,« je bil zadovoljen Hamilton, ki je tako še povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Drugo mesto je šlo Maxu Verstappnu, ki je večino dela opravil na startu. Prehitel je Bottasa in potem z njim bil svojo bitko, Hamilton je bil namreč to pot zanj neustavljiv. »Mislim da smo dosegli največ kar je bilo možno. Start je bil vsekakor odločilen, potem sem moral le paziti kaj je delal na stezi, a na vsak njegov napad smo imeli pripravljen odgovor,« je bil zadovoljen Verstappen.

Med dirko je sicer prišlo do nestrinjanja glede strategije ekipe, na kar je potem opozoril Helmut Marko, siva eminenca Red Bulla. »Max je malce bolj vročekrven dirkač. Razumem njegovo reakcijo, a strategijo naj prepusti nam, mi imamo na komandnem pultu veliko več informacij. K sreči se je vse dobro izteklo,« je dodal Avstrijec.

S tretjim mestom pa je bil razočaran Valtteri Bottas. Potiho je celo upal na zmago, a na startu je bilo dejansko vsega konec: »Start je bil ključen. Ne vem, kaj je bilo, nisem slabo speljal, a drugi so imeli potem veliko več vožnje v zavetrju in so to tudi izkoristili. Ko sem skušal ujeti Hamiltona in Verstappna, sem preobremenil pnevmatike, potem pa enostavno ni šlo vel naprej.«

Očitno Bottasu vseeno manjka tudi nekaj tako potrebne zdrave agresivnosti.
S tem se je sicer Finec 50. v karieri uvrstil na zmagovalne stopničke, a tudi Hamilton se je lahko pohvalil z nekaj številkami. Britanec je tako v Barceloni slavil peto zmago in četrto zaporedno, prav tako pa je 38. zapovrstjo prišel do točk. S tem je tudi slavil svojo 88. zmago v karieri.

Pri Ferrariju je le Vettel prišel do točk, pa še to bolj po svoji trmi. Spet je prišlo na plan kako slabi odnosi vladajo med njim in vodstvom ekipe, saj je tišina na radijski zvezi, enkrat z njegove, drugič s strani ekipe, vedno bolj v nebo vpijoča. Ko je spraševal ekipo kako naj vozi da bi prišel v cilj s čim manj postanki v boksih, mu niso odgovorili, nekaj krogov kasneje pa so ga spraševali ravno to.

Kletvice v radijski komunikaciji so bile potem nekaj povsem logičnega. Charles Leclerc pa sploh ni videl cilja, čeprav je bil na poti še bolj solidno kot Vettel. V šikani mu je nenadoma prenehal delovati motor, zadnji kolesi sta blokirali in zavrtelo ga je s steze. »Mislil sem da je vsega konec, odpel sem varnostni pas, potem pa je motor vseeno oživel. A nisem mogel več nadaljevati vožnje brez varnostnih pasov,« je še dodal Leclerc, »v boksih smo tako ali potem odkrili še tehnično napako.«

Naslednja dirka bo na sporedu v Belgiji v legendarnem Spa-Francorchampsu 30. avgusta.

Tekst: Andraž Zupančič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja