Formula 1, VN Štajerske: Mercedesu dvojna zmaga, Ferrari pogorel

12. 7. 2020
Deli

Zmagovalec druge dirke letošnje sezone formule 1 v Spielbergu, kjer je bila na sporedu VN Štajerske, je Lewis Hamilton. Drugi je bil Valtteri Bottas (oba Mercedes) in tretji Max Verstappen (Red Bull).

To pot se Hamilton ni pustil ukaniti in je dejansko imel vse niti dirke v svojih rokah od starta do cilja, medtem ko je Max Verstappen, tudi zaradi malce zgrešene strategije Red Bulla, v zadnjih krogih moral priznati premoč Valtteriju Bottasu. »Zelo sem zadovoljen. Prejšnja dirka na tej stezi je pozabljena, vrnil sem se z zmago in to je najbolj pomembno. Vozil sem tako kot sem moral, pazil na dirkalnik in se držal čim dlje od robnikov. Pri tem smo pazili kaj delajo pri Red Bullu in to je bilo dejansko tudi vse,« je po dirki povedal Hamilton.

Valtteri Bottas se je za drugo mesto, z njim je obdržal vodstvo v skupnem seštevku, moral bolj potruditi. Kvalifikacije v dežju mu niso šle najbolje od rok, a na suhi stezi je bil veliko bolj zanesljiv: »Sem zadovoljen, seveda bi bil še bolj, če bi mi uspelo zmagati. A Lewis je bil to pot prehiter. Dvoboj z Maxom je bil zanimiv, na koncu smo spet dokazali da imamo zelo dobra dirkalnika.«

Max Verstappen tudi ni bil preveč razočaran, čeravno je moral zaradi prezgodnjega postanka v boksih zadnje kroge odpeljati s precej bolj načetimi pnevmatikami. »Upiral sem se kolikor sem se lahko, a pnevmatike so vedno bolj popuščale. Vedel sem da ne bom mogel dolgo za seboj zadrževati Bottasa, upiral sem se kolikor sem se lahko. Več to pot iz dirke nismo mogli izvleči.«

Eden od junakov dirke je vsekakor tudi Lando Norris (McLaren), ki se je po tretjem mestu na prejšnji dirki zdaj veselil petega mesta. In  tega je dosegel tako rekoč v zadnjem ovinku, ko je vzel mero Sergiu Perezu (Racing Point), ki je zadnjih nekaj krogov vztrajal na stezi s polomljenim sprednjim krilcem.

Sklonjenih glav pa so Spielberg zapustili pri Ferrariju. Takega poloma si že dolgo niso privoščili, to pot je vse zakuhal Charles Leclerc. Že kvalifikacije so bile za Monačana pravi polom, saj je dirko začel kot štirinajsti. V tretjem ovinku po startu pa je skušal prehitevati tam kjer to enostavno ni bilo mogoče. In kot zanalašč je 'nasadil' ravno Sebastiana Vettla in njemu polomil zadnje krilce, sebi pa uničil dno dirkalnika.

»Res sem bil neumen, vse je moja krivda, vsem sem povsem pokvaril dirko.« Sebastian Vettel je dejal le, da mu ni jasno kam za vraga je skušal zapeljati Leclerc. In to tudi sicer ni bilo njuno prvo bližnje srečanje. Šef ekipe Mattia Binotto pa je bil še bolj jasen. Dejal je da je povsem jasno kdo je kriv za ta polom, da morajo zdaj stati skupaj in strniti moči. Mogoče bodo imeli že prihodnjo nedeljo na dirki na Madžarskem več sreče.

Tekst: Andraž Zupančič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"