Formula 1, VN Štajerske: Red Bull in Max Verstappen postajata številka 1

28. 6. 2021
Deli

Na osmi dirki letošnje sezone formule 1 v Spielbergu, kjer je bila na sporedu VN Štajerske, je premočno slavil Max Verstappen (Red Bull), drugi je bil Lewis Hamilton, kot tretji pa je v cilj pripeljal Valtteri Bottas (oba Mercedes). Ekipa Red Bull in Max Verstappen sta bila ponovno nerešljiva uganka za Mercedes.

Max Verstappen je s prepričljivo zmago, zdaj je v karieri slavil že štirinajstič, še povečal vodstvo pred Lewisom Hamiltonom, ki je skozi celotno dirko deloval precej nemočno in ni bil niti za trenutek resna konkurenca Verstappnu. Sicer je bilo že pred dirko jasno, da ta steza bolj ustreza rdečim bikom, a da bodo morali le nemočno opazovati Verstappnovo prevlado, pri Mercedesu vseeno niso pričakovali.

»Odlična dirka, v kateri se užival. Sicer nikoli ne moreš vedeti, kaj se lahko zgodi, a moral sem le paziti na moje gume in kaj za menoj dela Hamilton. Ta steza nam res ustreza, a vseeno smo morali narediti vse, da smo sploh prišli do cilja. Na naslednji dirki bomo našo hitrost ponovno potrditi,« je bil zadovoljen Max Verstappen.

Lewis Hamilton je dejal, da je bila to zanj precej dolgočasna dirka, da vseh 71 krogov ni bil niti približno dovolj hiter da bi ogrozil Verstappna. »Bil sem precej osamljen, na celi dirki se ni veliko dogajalo. Red Bull je bil enostavno prehiter. A nočem si beliti las zaradi njihove premoči, dejstvo pa je, da še vedno izgubljamo na dolgih ravninah. Vseeno mi je uspelo dobiti nekaj pomembnih tok, še celo točko za najhitrejši krog sem uspel osvojiti. A to je bolj slaba tolažba,« je bil iskren Hamilton.

Tretjeuvrščeni Valtteri Bottas je dirko zaradi kazni začel kot peti in potem z dobro strategijo uspel prehiteti drugega dirkača Red Bulla Sergia Pereza, nato pa se je moral v zadnjih krogih še kako pripraviti na Mehičanove napade: »Še kakšen krog in tretje mesto bi splavalo po vodi. Vseeno sem zadovoljen, že nekaj časa nisem bil na stopničkah, čeprav bi z boljšim startnim mestom lahko dirko odpeljal precej manj stresno.«

S petim mestom Lando Norris nadaljuje serijo zaporednih uvrstitev med dobitnike točk, zdaj je točke osvojil že na zadnjih trinajstih dirkah in je tako edini dirkač, ki je na vseh letošnjih dirkah prišel do točk. Šesto in sedmo mesto obeh dirkačev Ferrarija pa je tudi soliden uspeh, posebej za Charlesa Leclerca, ki je bil udeležen v rahlem trčenju v prvem krogu dirke.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala že prihodnji konec tedna, ko bo na istem dirkališču na sporedu VN Avstrije, za katero pa največji favorit ostaja Max Verstappen.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja