Formula 1, VN Toskane: Dirka, ki je ni hotelo biti konec

Dirkališče v Toskani, natančneje v Mugellu, je prvič v svoji zgodovini gostilo dirko formule 1. Po rezultatih sodeč je bila preizkušnja, na njej je Ferrari odpeljal svojo 1000-o dirko, več kot zahtevna, v zgodovino pa bo šla kot prva dirk v Evropi s kar dvema rdečima zastavama. Zmagal je Lewis Hamilton, drugi je bil Valtteri Bottas (oba Mercedes), tretji pa prvič v karieri Alex Albon (Red Bull).

Steza v Mugellu, na kateri lahko sodobni dirkalniki formule 1 odpeljejo v najmanj četrti prestavi, je ponudila čisto vse kar sodobna formula 1 lahko nudi. Premoč Mercedesa, oster Mercedesov interni dvoboj, lepo število nesreč in trčenj, v katerih pa so jo vsi odnesli brez poškodb. Zato po dirki seveda slabe volje v nekaterih ekipah ni manjkalo.

Na startu je Bottas presenetil Hamiltona in povedel, a že v prvem krogu je trčilo nekaj dirkačev. Ne kriv ne dolžan je v pesku ob stezi obtičal Max Verstappen, ki pa zelo verjetno tako ali tako ne bi videl cilja saj je njegov pogonski sklop odpovedal takoj po startu. Zato je bil Nizozemec več kot besen, tudi na Hondo, saj je bila to njegova druga dirka, na kateri je vknjižil le veliko ničlo.

A veliko huje je bilo po ponovnem startu za varnostnim avtomobilom. Ker je Bottas dokaj počasi »vlekel« celotno startno vrsto vse do startno-ciljne črte, je to presenetilo nekaj dirkačev za njim in tako je prišlo do spektakularnega množičnega trčenja, v katerem so dostopili štirje dirkači. Po dirki so bili seveda vidno razburjeni, a kar nekaj dirkačev, med njimi Hamilton, je Bottasa vzelo v brano.

»Mislim, da ni storil nič narobe. Bottas je storil kar bi storil vsak od nas, vse je bilo v okviru pravil. Za vzroke vprašajte tiste, ki pripravljajo pravila,« je bil jasen Hamilton. Zato proti Bottasu tudi ni bil sprožen noben postopek. Vseeno je bilo zelo nevarno kajti taki naleti se lahko včasih končajo tragično.

Po ponovnem startu je bil Hamilton malce bolj zbran in je prišel v vodstvo po prehitevanju v prvem ovinku, a to je trajalo vse do trenutka, ko je napaka na pnevmatiki na dirkalniku Lanca Strolla Kanadčana spektakularno poslala v zaščitno ogrado. S tem je splavala po vodi lepa priložnost za osvojitev stopničk, k sreči jo je odnesel brez poškodb, njegov dirkalnik pa je bil v precej klavrnem stanju. Zaradi popravila ograde so dirko ponovno prekinili, in po ponovem startu Hamilton ni več ničesar prepustil naključju.

»Kot bi imeli tri dirke v enem dnevu, bilo je res peklensko. A steza je fantastična, dobro zdela dirkača in dirkalnik. Moral sem le paziti da mi Bottas ni prišel na manj kot sekunde zaostanka in to je stalo precej moje energije,« je bil z 90-to zmago v formuli 1 in 222 dirko s točkami, (kar je nov rekord), zadovoljen Hamilton.

Valtteri Bottas pa se z drugim mestom ni mogel zadovoljiti: »Ne vem več kaj naj naredim. Steza mi je ustrezala, bil sem hiter, a tega nisem uspel pretvoriti v zmago. Na dveh startih sem bil dober, na najbolj pomembnem tretjem pa m je šlo najslabše, in to je bilo odločilno.«

Po odstopu Verstappna je bil Albon tisti, ki je moral braniti barve Red Bulla. In jih je, resda je bilo na stezi vsega 12 dirkačev, pa vendarle. S tretjim mestom je Albon prvič v svoji karieri v formuli 1 stopil na zmagovalne stopničke. »Kakšno olajšanje, ta rezultat je prišel v pravem trenutku. Dirka je bila nora, le malo je manjkalo pa bi tudi jaz lahko obstal z razbitim dirkalnikom ob stezi. Na koncu me je steza dobro zdelala, komaj sem dihal, tako je bilo naporno. A to je zdaj pozabljeno, raje uživam v tem zasluženem tretjem mestu,« je še dodal Albon.

Do prvih točke letos je prišel tudi Kimi Raikkonen, ki je v cilj pripeljal kot osmi, a je bil kaznovan s petimi dodatnimi sekundami zaradi prepoznega uvoza v bokse in tako dobil dve točki za deveto mesto. Do točk sta prišla tudi obe dirkača Ferrarija, le da si rdeči (to pot obarvani v njihovo bolj tradicionalno temnordečo barvo) niso želeli okroglo dirko praznovati z osmim mestom za Leclerca in desetim za Vettla.

Naslednja dirka bo na sporedu 27. septembra v Rusiji.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"