Formula E dosegla enega izmed svojih pomembnejših ciljev

21. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Formula E je postala prva dirkaška serija, ki ji je uspel ta korak.

Formula E je še vedno relativno mlada dirkaška serija. Njena prva sezona namreč sega v leto 2014, kar pomeni, da je bila nedavno končna sezona šele šesta v njeni zgodovini, kljub temu, pa iz leta v leto vztrajno pridobiva na gledanosti, posledično pa se zanjo zanima tudi vse več avtomobilskih znamk. Tako imajo v seriji svoje ekipe že podjetja Porsche, Audi, Nissan, DS, Mercedes-Benz in pa BMW, številka pa bo v prihodnje le še rasla.

Z večanjem zanimanja za serijo pa posledično narašča tudi vpliv serije, ki je prav v teh dneh dosegla pomemben mejnik. V New Yorku se namreč danes na pobudo organizacije Združenih narodov začenja tako imenovani klimatski teden, ob začetku tedna pa so organzitorji serije objavili novico, da je formula E postala prvi šport na svetu, ki je dosegel tako imenovan nevtralni ogljični odtis.

Gre za enega izmed najpomembnejših ciljev serije, ki je za dosego zadanega cilja morala aktivno slediti trem ključnim elementom: efektivnemu merjenju izpustov CO2, uvesti zmanjšanje izpustov CO2 kot eno izmed prioritet in pa izravnati količino izpustov vseh preostalih škodljivih snovi v ozračje.

Organizatorji serije so zastavljeni cilj dosegli s pomočjo strokovnjakov pri podjetju Quantis, s katerimi sodelujejo že vse od prve sezone, kot najpomembnejše izmed ukrepov pa navajajo optimizacijo logistike in transporta, prepoved uporabe plastike za enkratno uporabo, priprava načrtov za ponovno uporabo izrabljenih baterijskih sklopov, na podlagi katerih so kot prva avtomobilska serija dosgli certifikat ISO 20121.

»Pozdravljam ta pomemben korak naprej, ki ga je dosegla serija ABB formula E. Seveda smo vsi podpisniki načrta Združenih narodov o podnebnih spremembah in to je eden izmed štirih temeljev pobude Purpose driven ('gnan z namenom'), ki ga je FIA sprožila z namenom večanja prispevka motošporta pri ustvarjanju sodobne družbe,« pa je objavo novice pozdravil Jean Todt, predsednik FIA.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol