'Formula naj bo formula' - Fia uvaja dobrodošle spremembe v karavano dirke

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) bo omejila politična sporočila voznikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Disciplinski organ Fie je namreč spremenil pravilnik v točki 12.2.1.n in bo v prihodnje vsakršne "politične, verske in osebne komentarje" obravnaval kot kršitev.

'Formula naj bo formula' - Fia uvaja dobrodošle spremembe v karavano dirke (foto: Twitter/Toni Sokolov) Twitter/Toni Sokolov
20. 12. 2022

Predvsem svetovna prvaka Britanec Lewis Hamilton in Nemec Sebastian Vettel sta v preteklosti s svojimi političnimi izjavami večkrat poskrbela za razburjenje.

Vettel je pred veliko nagrado Madžarske 2021 nosil mavrično majico, da bi pokazal solidarnost s skupnostjo LGBTQ+. Nemca so za dejanje opozorili pred predvajanjem tamkajšnje himne.

Hamilton pa je po zmagi v italijanskem Mugellu leta 2020 nosil majico z napisom "aretirajte policiste, ki so ubili Breonno Taylor". Britanec se je spomnil temnopolte Američanke, ki so jo policisti ustrelili med posredovanjem v njeni hiši. Fia je po tem dogodku prepovedala vidno nošenje majic na odru za zmagovalce.

Pravilnik načeloma prepoveduje politična sporočila na dirkališču. Je pa zveza od začetka leta 2020 na Hamiltonovo pobudo dovolila določene geste v podporo boju proti rasizmu. Vettel se je na primer večkrat zavzel tudi za zaščito podnebja.