Intervju Aleks Humar: Dakar ali pokal Clio, samo da se resno dirka

12. 2. 2014
Deli

42-letni idrijski dirkač Aleks Humar, ki je osvojil kar tri naslove državnega prvaka v reliju s tremi različnimi dirkalniki (Subaru Impreza N14, Škoda Fabia S2000, Renault Clio R3), bo čez dober mesec že začel s sezono 2014.

AM: Najprej ste bili na Dakarju kot mehanik, potem ste po naši vremenski ujmi pomagali kot prostovoljni gasilec. Ali je sploh bilo kaj časa, da ste mislili na svojo sezono 2014?
AH: Res je bilo zadnje mesece pestro, vendar na dirkanje tako ali drugače vedno mislim. Ali o njem sanjam. Malce za šalo lahko rečem, da sem pomagal odpreti hitrostno preskušnjo, saj smo pomagali v Idriji in na Vojskem.

AM: Tudi do našega uredništva so prišle govorice, da vas vabijo z drugim dirkalnikom na izbrane dirke, da bi vas radi videli v italijanskem pokalu Clio in da vas mika Mitropa. Ste se že kaj odločili?
AH: Italijanski pokal Renault Clio R3 me res mika, le da je na žalost predrag. Če bi za ta pokal veljale dirke pokala TRA (Trofeo Rally Asfalto), bi bil že na seznamu prijavljenih, ker pa veljajo dirke CIR (Campionato Italiano Rally), je finančno nedosegljivo. Dirke so predolge, zato bi potreboval za cel tovornjak gum, če bi se hotel voziti v ospredju.

AM: Torej pokal Mitropa?
AH: Da, če ne pride kaj vmes bo kar pokal Mitropa. Začnemo čez dober mesec na avstrijskem reliju Rebenland, nato pa nadaljujemo z avstrijskim Lavanttalom in našima Saturnusom in Velenjem. Potem pa bomo videli.

AM: Pri Renault Sportu že testirajo novi Renault Clio R3 z 1,6-litrskim turbomotorjem. Ali vas kaj mika, saj bo verjetno precej hitrejši kot vaš atmosferski dirkalnik?
AH: Prav gotovo bo precej hitrejši, na žalost pa tudi precej dražji. Zaenkrat o novincu še nimam konkretnejših podatkov, zato bi težko kaj več povedal.

AM: Doživeli ste Dakar, verjetno najbolj nevarno vztrajnostno dirko na svetu. Vas je zamikalo, da bi na njem nastopali kot dirkač?
AH: Kot dirkač – prav gotovo! Ampak dirka samo prvih deset, mogoče dvajset dirkačev, drugi želijo le nepozabno izkušnjo in, če je športna sreča mila, doživeti cilj. To me ne zanima, če pa bi se zares dirkalo pa bi bil takoj za.

Besedilo Aljoša Mrak, foto Uroš Modlic

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"