Karting - nov zgodovinski uspeh Marka Kastelica!

27. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli

Na dirki v Italiji do druge zmage na mednarodnem prizorišču. Uspešna tudi Bogunovič in Preša

Minuli vikend je bil znova uspešen za slovenski karting, še posebej pa bo v spominu ostal našemu Marku Kastelicu. Po tem, ko je prejšnji teden na dirki v španski Zueri osvojil odlično tretje mesto v novoustanovljenem prvenstvu Champions of the future, je ta vikend na dirkališču Adria International Raceway stopil še dve stopnički više in drugič v karieri na mednarodnem prizorišču slavil zmago.

Tako kot lansko leto je tudi tokrat slavil na dirki italijanskega prvenstva IAME v razredu X30 Mini, ki velja za nekoliko manj konkurenčno serijo kot prvenstvo WSK, a je konkurenca običajno še nekoliko močnejša, kot na dirkah prvenstva ROK. Nenazadnje je na dirki nastopilo 22 dirkačem, deseterica izmed njih pa sicer nastopa na dirkah prvenstva WSK.

Kljub relativno močni konkurenci je Kastelic dominiral skozi celoten dirkaški vikend. Nenazadnje je bil najhitrejši na vseh prostih treningih, na kvalifikacijah pa je celotno konkurenco z najhitrejšim krogom 0:56.370 ugnal za slabe štiri desetinke sekunde. Apetiti pred samo dirko so bili zato razumljivo veliki. Še najbliže se mu je tako približal Švicar Frey Enea.

Med deseterico kar trije Slovenci

Prav 11-letni dirkač, ki je tako štartal tik za Kastelicem pa je tik po začetku dirke poskrbel za nekoliko povišan utrip ekipe slovenskega tekmovalca, saj ga je po dobrem štartu že v prvem ovinku ugnal, a k sreči le za kratek čas. Že v naslednjem ovinku je namreč Kastelic znova uspel priti nazaj na prvo mesto in ga nato kljub številnim poskusom Švicarja – ti so bili v zadnjem krogu še posebej intenzivni – uspel zadržati vse do prihoda skozi cilj.

Sicer pa Kastelic ni bil edini slovenski dirkač na dirki minuli vikend, med 22 dirkači se je namreč predstavila kar četverica Slovencev. Izmed preostale trojice je najboljšo predstavo prikazal Aleksandar Bogunovič, ki je uspel zadržati četrto mesto od štarta do cilja, le dve mesti za njim pa je dirko končal Matic Preša, sicer osmi po sobotnih kvalifikacijah. Osmoljenec dirke je bil na drugi strani Jan Blažič, ki je dirko zaključil tik po štartu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"