Na bližajočem Dakarju tudi dva povsem serijska Land Rover Defenderja

23. 12. 2020 | Jure Šujica
Deli

Vsa dodatna oprema, ki jo bosta avtomobila nosila je na voljo tudi na spisku dodatne opreme ob naročilu vozila v avtomobilskih salonih.

Land Rover je, vsaj tako pravijo pri britanski avtomobilski znamki, v razvoju novega Defenderja avtomobil izpostavil na tisoče testom in vsem najhujšim vremenskim razmeram ter voznim podlagam, šele nato pa so ga ponudili javnosti. Da je novi terenski avtomobil resnično kos najzahtevnejšim pogojem in terenom, pa bodo sedaj dokazovali tudi na letošnjem reliju Dakar.

Ne, Land Rover se kot tovarniško moštvo ne bo udeležilo slovitega vztrajnostnega relija. Bo pa zato par vozil služil kot podpora ekipi Bahrain Raid Xtreme (BRX). Gre za ekipo, ki je dirkalnike pripravila v sodelovanju s podjetjem Prodrive, ob dejstvu, da bosta njihove barve zastopala dva izmed najuspešnejših reli dirkačev, dvakratni zmagovalec Dakarja Nani Roma in pa novinec na dirki, Sebastien Loeb, pa zagotovo velja za favorita za najvišja mesta.

A pozor, oba Defenderja, ki se podajata na zahtevno preizkušnjo, dolgo 12 etap oziroma 7.646 kilometrov, bosta povsem tovarniška, opremljena le z dodatki, ki so na voljo na listi doplačil ob nakupu vozila. Pri ekipi BRX bodo tako uporabili dva Defenderja 110, opremljena z najmočnejšim, 400-'konjskim' blagohibridnim bencinskim sklopom in paketom Expedition Pack, ki zajema strešni nosilec prtljage z nosilnostjo 168 kilogramov, cev za zajem vstopnega zraka, dodatno zaščito kolotekov, nosilce prtljage na zadnjih bokih in pa lestev za lažji dostop do strehe vozila.

»Ekipa mora biti prepričana v to, da bodo podporna vozila lahko brez težav prevažala vso potrebno opremo in bodo na razpolago takoj, ko bo to potrebno, ne glede na vozne razmere in pogoje. Novi Defender zagotavlja edinstveno kombinacijo terenskih zmogljivosti, uporabnosti in udobja – ključnih elementov za udeležbo na vselej nepredvidljivem Dakarju, kjer je za volanom potrebno preživeti cel dan,« je dejal Paul Howorth, vodja ekipe BRX.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"