Napoved reli Idrija 2013: kdo bo prvak?

16. 10. 2013
Deli

Reli Idrija 2013 bo letošnji zadnji reli za državno prvenstvo, zato je najpogostejše vprašanje, kdo od štirih dirkačev (ki še imajo teoretične možnosti) bo novi prvak. Bo to Jani Trček, Aleks Humar, Asja Zupanc ali Rajko Žakelj?

Največ možnosti za naslov prvaka z letnico 2013 ima Jani Trček (Mitsubishi Lancer EVO IX), saj ima pred hitrim Aleksom Humarjem (Renault Clio R3) še 17 točk prednosti. Toda če Humar zmaga, Trček pa osvoji zgolj tretje ali slabše mesto, je prvak ponovno idrijski adut. Zupančeva, predvsem pa Žakelj (oba Mitsubishi Lancer EVO IX) sta teoretično še lahko prvaka, praktično pa skorajda nimata možnosti. Toda reli, še posebej idrijski v mesecu oktobru je nepredvidljiv, zato se nam obeta lepa dirka.

Še bolj veseli pa smo, da bodo nekateri hitri mladeniči testirali dirkalnike R2 prav na tej dirki, da naredijo vtis in hkrati pripravijo teren za morebitne nastope v sezoni 2014. Prvi je nedvomno lanski prvak v diviziji I Jernej Fakin, ki bo po operaciji ramena s Škodo Fabio R2 ekipe IK Sport poskušal dokazati, da spada med najhitrejše mlade dirkače. Drugi, ki je znan predvsem po divjih vožnjah z Yugom in Škodo, je Rok Jerkič, ki bo nezanesljivo Škodo tokrat zamenjal za Citroëna C2 R2 od Lucijana Vovka. Od obeh se veliko pričakuje, čeprav imata malo oziroma nič izkušenj z 1,6-litrskimi dirkalniki s sekvenčnimi menjalniki.  

Povsem druga zgodba pa je nastop Blaža Komadine in Jureta Dvorška, ki sta v Citroenovi Xsari skupine N navduševala pred približno desetimi leti, sedaj pa bosta sedela v Citroenu C2 R2 Uroša Papeža. "Poskušala bova dokazati, da sva lahko še vedno dovolj hitra, čeprav so nekateri tekmeci vsaj pol mlajši," je malce za šalo izjavil Komadina. Glede na njegove vožnje v Poreču smo prepričani, da prav gotovo ne bosta med najpočasnejšimi, čeprav jima Rok Turk (Peugeot 208 R2), Tim Novak (Škoda Fabia R2) in Matej Grudnik (Renault Twingo R2 EVO) prav gotovo ne bodo olajšali dela.

Dirka se bo začela v petek ob 16.50 v Idriji, potem pa bodo že prvi dan odpeljali dve krajši hitrostni preskušnji (17:03 in 19:01). V soboto pa bodo morali dirkači prevoziti še trikrat HP Čekovnik (10:08, 12:54, 15:40) in dvakrat HP Zadlog (11:01, 13:47). (AMr)  

FOTO: Uroš Modlic

TRENUTNA RAZVRSTITEV V DP PRED ZADNJO DIRKO

SEZNAM PRIJAVLJENIH ZA RELI IDRIJA 2013

URADNA SPLETNA STRAN RELIJA IDRIJA 2013

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"