Ne zamudite - oktanski spektakel spet v Novi Gorici

21. 9. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Tudi letos je vlogo najbolj odmevnega in zasedenega relija prevzel reli v Novi Gorici. Organizatorji so letos poleg nekaj zvenečih imen pridobili tudi status relija, na katerem nastopajo mladi talenti, ki se kalijo v okviru Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA Rally Star).

Bližina meje z Italijo in predvsem izjemno zanimive in tehnično zahtevne asfaltne hitrostne preizkušnje so tudi letos pritegnile številne atraktivne posadke, ki se bodo konec tedna v okolici Nove Gorice borile za najboljša mesta in seveda tudi točke državnega prvenstva. Ne le državnega - reli namreč šteje tudi za Evropski Rally Pokal – Centralna Regija, FIA CEZ (srednjeevropsko) Rally Prvenstvo starodobnih vozil in Mitropa Rally Pokal. Zato je spisek prijavljenih posadk tudi ustrezno dolg.

Dolg seznam prijav, nekaj zanimivih imen

rally nova gorica

rally nova gorica

Uroš Modlic

Na naslov organizatorja, društva AMD Nova Gorica, je do roka prispelo kar 94 prijav iz 17 različnih držav. Štartna številka 1 bo sicer na avtu Marka Grossija in Tare Berlot (Hyundai i20 R5), ki sta vodilna v državnem prvenstvu, številko 2 pa imata rezervirano najbližja zasledovalca, državna prvaka Rok Turk in Blanka Kacin (Hyundai i20 Rally2). Skupno je prijavljenih devet posadk najvišjega razreda RC2 (Rally2, R5), za Slovenijo rekordnih devet avtomobilov razreda Rally3 (predvsem po zaslugi gostovanja posadk FIA Rally Star) in tokrat kar 27 posadk v razredu dvokolesno gnanih avtomobilov RC4.

Skupno kar 150 km preizkušenj

Uroš Modlic

Organizatorji pod vodstvom Renata Hvale in Mirana Terčiča pravijo, da je velika večina relija enaka kot lani, je pa nekaj manjših sprememb na trasi relija, ki v skupni dolžini meri kar 539 kilometrov, od teh pa bo 15 hitrostnih preizkušenj, ki so skupaj dolge 150 kilometrov.  Že jutri (petek) zvečer bo sredi Nove Gorice ceremonialni štart pred hotelom Perla, zvečer pa še atraktivna posebna hitrostna preizkušnja. Glavni tekmovalni del bo na sporedu v soboto (8 HP) in nedeljo, ko bodo morale posadke prevoziti še 6 HP.

Več o reliju in o poteku hitrostnih preizkušenj, seznamu prijavljenih posadk, urniku in navodilih za gledalce pa si lahko pogledate na tej povezavi.

Preberite še: Hrvaški Rimac odslej tudi s Volkswagnom

BONUS VIDEO: Renault, ki piše zgodovino: Napočil je konec bencinu in legendarni oznaki …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol