Napoved: Ta konec tedna se bo odvijala gorska dirka Pikes Peak 2015

26. 6. 2015
Deli

Ta konec tedna se bo v ameriški zvezni državi Colorado odvijala najbolj prestižna gorska dirka, ki se ji reče tudi Dirka do oblakov (The Race To The Clouds): Pikes Peak. Na 20-kilometrski progi, kjer ima rekord Sebastien Loeb s posebej prirejenim Peugeotom 208 T16 (8.13:878), se bo tudi letos podalo veliko zanimivih dirkalnikov. Eden od najhitrejših je bil pred meseci tudi pri Akrapoviču!

Ste vedeli, da 64-letni Japonec Monster Tajima še ni obupal nad rekordom med električnimi dirkalniki, pravzaprav pa mu diši kar absolutni rekord nekoč makadamske, danes pa povsem asfaltirane steze? No, da ima v rokah pravega aduta, so poskrbeli pri hrvaškem podjetju Rimac Automobili.

V tovarni zraven Zagreba, kjer nastaja tudi prestižni superšportnik Rimac Concept_One, so skupaj s slavnim dirkačem, največkrat povezanim s poskočnimi Suzukiji, naredili dirkalnik z imenom Tajima Rimac E-Runner Concept_One. Zmogljivosti 1.500 kilogramov težkega dirkalnika so osupljive: štirje elektromotorji zagotavljajo kar 1,1 MW moči, kar bi v bolj domačem jeziku prebrali kot 1.475 'konjev'. Vsak motor poganja svoje kolo, za odličen prenos pa skrbi sistem All Wheel Torque Vectoring, kar bi lahko prevedli kot usmerjen navor. Zmogljivi računalniki namreč 100-krat na sekundo preverjajo pogoje vožnje in po potrebi prilagajajo količino navora do posameznega kolesa. Dirkalnik nima menjalnika, niti ne peša zaradi visoke nadmorske višine (dirka se namreč do 4.300 metrov nadmorske višine, premagati pa morajo kar 156 ovinkov!), zato je prav gotovo pravi za to dirko.

Dirkalnik so pred meseci preskusili tudi na grobniškem dirkališču, na valjih pa je bil na edini 'mizi', ki zmore izmeriti 1.500 Nm navora v regiji: pri Akrapoviču! Vas zanimajo zmogljivosti? Tajima Rimac E-Runner Concept_One pospeši od 0 do 100 km/h v samo 2,2 sekundah, do 200 km/h pa zmore v 5,4 sekundah. Čeprav je dirkalnik prirejen za gorske dirke, bi teoretično zmogel 270 km/h, testni voznik podjetja Rimac Automobili pa je odkrito priznal, da je na Grobniku odkril še nekaj novih ovinkov! (AMr)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"