Nesrečni nastop Turka na reliju Madeira

30. 7. 2012
Deli

Čeprav sta imela Rok Turk in s sovoznikom Enejem Ložnarjem velike ambicije, da bi na reliju Madeira zasijala, sta morala s Peugotom 207 S2000 kar dvakrat odstopiti.

Načrt je bil izvrsten: na reliju Madeira, ki velja za evropsko prvenstvo, ponavadi ne pride veliko tujih posadk, poleg tega pa je imela naša posadka izkušnje že iz lanskega nastopa. Na seznamu prijavljenih je bilo le pet dirkalnikov S2000, seveda vključujoč italijanski Peugeot 207 S2000, ki sta ga naša dirkača najela pri ekipi Friulmotor, zato so bile želje uvrščati se med najboljših pet realne. Toda usoda je hotela drugače.

Začela sta silovito, kar lahko vidite tudi na priloženem videu iz uradnega treninga (shakedowna). Na prvi (petkovi) hitrostni preskušnji, ki je potekala sredi mesta, sta osvojila kar četrto mesto v skupni razvrstitvi, zato sta hotela z istim tempom nadaljevati še v soboto in nedeljo. Žal pa je bila že druga HP (ali prva sobotna) usodna za našo posadko, saj sta bila prehitra v desnem ovinku, zato sta s sprednjim delom dirkalnika prebila zid in predčasno odstopila. Ker dirkalnik ni bil močneje poškodovan, so ga mehaniki popravili, Rok in Enej pa sta zaradi pravila SupeRally lahko v nedeljo nadaljevala z nastopom.

Uvrščanje med sedmim in desetim mestom dokazuje, da sta v nadaljevanju imela mogoče celo malo preveč strahospoštovanja, a ob dejstvu, da sta letos šele drugič sedela v dirkalniku specifikacije S2000 in še to po nesreči na Hrvaškem, ko jima je zgorel, verjetno niti ni čudno. Na predzadnji HP pa je začelo olje servovolana kapljati na izpušni sistem, zato sta v dimu raje zapeljala s steze kot pa znova doživela ognjene zublje.

Malce presenetljivo pa sta na reliju kraljevala Peugeotova dirkalnika, saj Škodin tovarniški voznik Juho Hanninen ni mogel držati tempa dveh hitrih domačinov. Zmagal je Bruno Magalhaes pred rojakom Vitorjem Sajem (oba Peugeot 207 S2000), Finec pa je moral po prebiti gumi in težave s tlakom goriva prepustiti tretje mesto najhitrejšemu Mitsubishiju. Tudi premieren nastop Lotusa  Exige GT-R ni bil ravno uspešen, saj je Bernardo Sousa zaradi vozniške napake odstopil že na začetku relija. Do nesreče pa se je uvrščal med deseterico, kar za lahek in močan Lotus (z zadnjim pogonom!) ni bilo ravno bleščeče. (AM)

FOTO: Uroš Modlic

REZULTATI 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja