Porsche z retro pridihom v Le Mansu

4. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Z dvema dirkalnikoma Porsche 911 RSR se bodo poklonili slavnim predhodnikom iz 70. in 80. let.

Porsche se zadnje dni ukvarja z velikimi težavami, povezanimi z uvedbo novih in veliko bolj strogih testov za merjenje izpustov vozil, zaradi česar so celo zaustavili dobavo novih avtomobilov. Kljub temu pa to ne pomeni nobenih težav za športni oddelek znamke, ki se zadnje dni pospešeno pripravlja na vztrajnostno dirko v Le Mansu. Ta bo na sporedu že čez slaba dva tedna, natančneje 16. junija.

Letošnje leto sicer mineva v znamenju 70. obletnice izdelave prvega Porschejevega avtomobila, modela 356, zato vse leto potekajo različne akcije in dogodki, s katerimi znamka zaznamuje jubilej. V znaku praznovanja bo minila tudi letošnja vztrajnostna dirka, na kateri Porsche sicer letos ne bo več nastopil v elitnem razredu prototipnih dirkalnikov LMP, bo pa zato s kar štirimi tovarniškimi dirkalniki 911 RSR prisoten v razredu GTE. Dva izmed njih bosta še posebej izstopala zaradi svojih poslikav.

Večkratni zmagovalci najprestižnejših dirk

Prvi, številka 91, bo verjetno najbolj v oči padel ljubiteljem Dakarja. Avtomobil bo namreč obarvan v kombinacijo modre in bele barve z dodatkom rdeče ter zlate – zaščitnih tobačnega podjetja Rothmans, katerega znak pa bo na avtomobilu zaradi protitobačnega zakona odsoten. V tovrstno barvno kombinacijo je bil namreč odet zmagovalni avtomobil relija Dakar leta 1986, Porsche 959. Vendar pa to ni bil edini zmagovalni avtomobil v Rothmansovi grafiki. Podobno obarvana sta bila namreč še Porscheja 956 C in 962 C, sicer zmagovalca v skupini C na preizkušnji v Le Mansu v letih 1982 in 1983 ter 1986 in 1987.

Druga grafika avtomobila številka 92 ima korenine še nekoliko dlje v preteklosti, brez dvoma pa bo poskrbela za kakšno bolečino v vratovih gledalcev, ki se bodo obračali za njim. Avtomobil bo namreč obarvan v roza barvo, z njim pa se pri Porscheju klanjajo dirkalniku 917/20, s katerim je Porsche nastopil na dirki leta 1971 in celo osvojil prvo startno mesto. Avtomobila se je kaj hitro prijel vzdevek Pink Pig (rožnati prašič), razlog za to pa so poleg barve rdeče črte, s kakršnimi mesarji označujejo posamezne kose mesa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja