Potrjeno: Audi na Dakarju cilja na zmago!

31. 5. 2021 | Jure Šujica
Deli

Nemški avtomobilski velikan je razkril vse tri drikače, ki bodo prihodnje leto med drugim in 14. januarjem v Savdski Arabiji zastopali njihove barve.

Pred dnevi je v avtomobilskem svetu odjeknila novica, da naj bi Audi prihodnje leto na reli Dakar bolj ali manj sanjsko moštvo, saj naj bi njihove barve zastopala kar dva izmed trojice najboljši dirkačev zadnjih let če ne kar v zgodovini omenjenega relija. Njihove barve naj bi namreč zastopala prvi in tretjeuvrščeni dirkač letošnje dirke, Stephan Peterhansel in Carlos Sainz, ki sta sicer zadnja leta vrh lestvice največjega vztrajnostnega relija na svetu krojila.

Nemška znamka, ki bo prva v zgodovini Dakarja nastopila z elektrificiranim dirkalnikom (kar je po godu tudi organizatorjem, ki vse bolj težijo k čim manjšemu onesnaževanju zraka) je danesv Inglostadtu razkrila, da bodo prihodnje leto na dirki nastopili s kar tremi dirkalniki, njihove barve pa bo poleg obeh zgoraj navedenih dirkačev zastopal tudi Mattias Ekström. In če se morda zdi, da gre za dirkača, ki je največji vtis pustil z dvema naslovoma prvaka serije DTM z enim prvim in tremi drugimi mesti v skupnem seštevku FIA prvenstva v relikrosu ter nastopanjem v seriji Extreme-E pa dokazuje, da mu tudi neurejen teren ne dela težav. A nastop na Dakarju je seveda nekaj povsem drugega.

Ekipa X-Raid že našla prvo zamenjavo

»Dakar bo zagotovo ena izmed najbolj razburljivih avantur v mojem življenju. Da bom lahko na njen nastopil z ekipo, s katero sem dosegel svoje največje rezultate je naravnost fantastično. Čeprav bom letos star 43 let se proti Peterhanslu in Sainzu počutim kot mladinec. V tem športu sicer največ štejejo izkušnje na vseh področjih. Za naučiti se mam veliko, a se tega že sedaj veselim,« je dejal Ekström, ki je sicer član Audijeve ekipe praktično od začetka svoje profesionalne dirkaške poti. Družbo navigatorja mu bo delal 26-letni Emil Bergkvist.

Prestop Peterhansla, ki sicer velja za absolutnega rekorderja po zmagah na Dakarju in pa trikratnega zmagovalca Sainza k Audiju je sicer za ekipo Mini X-Raid zagotovo velik udarec, saj je ostala brez obeh najboljših dirkačev. Njihove barve bo tako na Dakarju prihodnje leto zastopal Argentinec Sebastian Halpern, ki bo svoj debi za ekipo doživel na junjskem reliju po Kazahstanu, čeprav gre za relativno neznanega dirkača pa nikakor ni novinec v svetu vztrajnostnih relijev. Nenazadnje je že večkrat slavil na argentinske reliju Desafio Ruta, leta 2011 se je Dakarja udeležil na štirikolesniku, leta 2018 pa je na reliju Dakar med avtomobilisti zasedel deveto mesto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja