PRK Logatec 2: avstrijska prevlada, znani prvaki

25. 9. 2012
Deli

Čeprav je bila zadnja dirka paralelnega relikrosa v Logatcu skoraj povsem v znamenju avstrijskih gostov, so bili v ospredju novopečeni prvaki. V prvi vrsti seveda Ivo Bokal (buggy Alfa 3500 V6 4x4), ki je postal novi prvak v skupni razvrstitvi.

 

»Seveda sem prezadovoljen, da sem osvojil svoj osmi naslov,« se je smejalo Bokalu, saj ima doma že pokale za štiri naslove državnega prvaka v avtokrosu in tri naslove pokalnega prvaka v avtokrosu med dirkalniki, gnanimi zgolj na en kolesni par. Ker je pri nas avtokros povsem zamrl, se bo letos udeležil zgolj dveh dirk za evropsko prvenstvo v avtokrosu in najbolj zastopano hrvaško blatno prireditev. Zato je s svojim buggyjem, ki ga preganja zadnjih pet let, tudi reden udeleženec dirk paralelnega relikrosa. »Moj buggy ima 780 kilogramov, iz 3,5-litrskega motorja V6 pa smo izvlekli okrog 320 'konjev',« je na kratko predstavil zmagovalno tehniko. Kot izkušen dirkač, saj dirka že 14 let, namreč stavi bolj na navor kot pa surovo moč, zato ima raje motor večje prostornine kot prisilno gnanega.

Njegov največji tekmec je bil seveda sedaj že lanski prvak Dejan Petrič (buggy Opel 2000 4x4 16V), ki pa se je letos prevečkrat ukvarjal s tehničnimi težavami. Za majhen obliž velja naslov državnega prvaka v diviziji III, ki ga je Petrič prepričljivo dobil.

V diviziji I je prvič slavil Grega Premrl (MG ZR 105), ki je tako na najboljši možni način pozabil na smolo na reliju Alpi Orientali, ko mu je razneslo motor tik pred zmago v prej omenjeni diviziji. Kolikor slišimo, Grego v prihodnosti vleče (še bolj) v reli, zato lahko le upamo, da bo svoj talent poskušal nadgraditi s kakšnim močnejšim dirkalnikom. Da je talent v družini, pa dokazuje njegova prikupna sestra Simona, ki je zmagala v pokalu Yugo. No, tekmecev res ni imela veliko, zato pa je pokazala veliko mero poguma, saj je Yuga večkrat postavila na dve kolesi. Čeprav sta zmagi v najšibkejših kategorijah ostali pri družini Premrl, pa si je največji pokal v diviziji I znova prislužil Daniele Trani (Citroën AX 1. 4 GTi). Zakaj ponovno? Zato, ker je Trani letos kar dvojni prvak, enkrat v gorskih dirkah in enkrat v PRK-ju. Čestitamo! V diviziji II je Zoran Poglajen v podobni tehniki premagal mladega Leona Vodopivca (oba Renault Clio Cup), le-ta pa z drugim mestom osvojil naslov najboljšega v pokalnem prvenstvu AŠ2005 med vozniki divizije II.

Prava paša za oči in hrana za ušesa pa je kombinacija Gorazda Prosenca in njegove glasne Škode Felicie 1.3 Kit Car. Prosenc je znan kot brezkompromisen voznik, ki zelo rad spravi dirkalnik v drsenje tudi v hitrih ovinkih, zato je naslov mladinskega prvaka (do 21 let) prav gotovo šla v prave roke. Bolj nezanimivo za gledalce, zato pa veliko bolj napeto za poznavalce je bilo v pokalu Fiat Grande Punto, ki ga je tokrat dobil Anton Bajc. Če so naši izračuni pravilni, pa je postal prvak v tem pokalu v paralelnem relikrosu Andrej Makarovič, ki je prišel v Logatec kot drugouvrščeni.

Avstrijsko prevlado je vodil Philip Mattersdorfer (buggy 4x4 Wenzel), sledil pa mu je večkratni avstrijski prvak v avtokrosu Walter Obmann (buggy BMW 4x4). Po dveh Logatcih in po eno prireditvijo v Vrtojbi in na Vranskem se je zaključilo letošnje prvenstvo PRK-ja, zato še enkrat čestitke državnim prvakom Bokalu, Petriču in Traniju. Če bodo tuji dirkači postali stalnica, bo v prihodnosti še zelo zanimivo!

Besedilo Aljoša Mrak

Foto Uroš Modlic

REZULTATI

Skupna razvrstitev:

1. Philipp Mattersdorfer    buggy 4x4 Wenzel

2. Walter Obmann    buggy BMW 4x4

3. Jaka Marinšek    Porsche 911 GT2

4. Alfred Kramer    Mitsubishi Lancer EVO 6,5

5. Boštjan Petrovčič    buggy Alfa 3.0 4x4

 

DivizijaI:

1. Grega Premrl    MG ZR 105

2. Gašper Verbič    Volkswagen Golf

3. Gorazd Prosenc    Škoda Felicia 1.3 Kit Car

 

Divizija II:

1. Zoran Poglajen    Renault Clio Cup

2. Leon Vodopivec    Renault Clio Cup

3. Karl Kokarnig    Citroën DS3 R3T

 

Divizija III:

1. Dejan Petrič    buggy Opel 2000 4x4 16V

2. Philipp Mattersdorfer    buggy 4x4 Wenzel

3. Walter Obmann    buggy BMW 4x4

 

Pokal Fiat Grande Punto:

1. Anton Bajc

2. Tomaž Trček

3. Luka Glazer

 

VSI REZULTATI

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja