Prvi tekmovalni korak poligona Gaj v novo ero

Poligon Gaj v Cerkljah ob Krki je prvič od začetka prenove zaživel. Kljub temu, da bo do uradne otvoritve potrebno opraviti še veliko dela, so se v soboto na njem prvič pomerili slovenski avtomobilisti ter se javnosti predstavili kolesarji KK Adria Mobil.

Prvi tekmovalni korak poligona Gaj v novo ero (foto: Gaj) Gaj
12. 10. 2016

V tesnem sodelovanju z lokalnimi društvi iz širšega območja Cerkelj ob Krki sta Avto-moto društvo Gaj in Avto-moto društvo Slovenija avto pripravila avtomobilistični kronometer, na katerem se je pomerilo 23 slovenskih dirkačev. Z dirkalnikom Renault Clio RS, s katerim sicer nastopa na gorskohitrostnih dirkah, je bil najhitrejši Matej Grudnik. Sledila sta mu dirkača, ki sta se izmenjala v dirkalniku MG ZR 105, Manuel Dessardo in Marjan Nagode. Številni gledalci so v sončnem in toplem vremenu lahko uživali tudi v številnih nastopih dirkalnikov kamniške ekipe Lema Racing. Najštevilčnejši so bili dirkalniki pokala Renault Twingo. V diviziji rezervirani za te dirkalnike se je pričakovano najbolje odrezal aktualni prvak evropskega pokala ESET in lanski državni prvak Republike Slovenije, Boštjan Avbelj.

Da bi jim kulturo avtomobilskega športa čim bolj približali, so nekateri izmed prisotnih gledalcev lahko celo prisedli na sovozniški sedež dirkalnikov Leme Racinga, s katerimi so jih izkušeni vozniki popeljali po poligonu. Program sta obogatila tudi predstavitev kolesarjev novomeške ekipe Adria Mobil, ki bodo v prihodnje poligon koristili tudi za svoje treninge ter nastop študentov ljubljanske fakultete za strojništvo s svojo atraktivno formulo, ki so jo izdelali sami. Z njo se bodo v prihodnje merili na dirkah prvenstva Formula Student širom Evrope. Da lahko prireditev Dan odprtih vrat avtošporta na poligonu Gaj res označimo za pravi praznik slovenske tehnične kulture, je za nameček nekaj krogov odpeljal izjemni superšportni avtomobil slovenske izdelave Tushek TS600 Pista.

Predsednik Zveze za avtošport Slovenije in glavni odgovorni v izvedbi prenove poligona Gaj, Anton Anderlič ter predsedujoči domačemu Avto-moto društvu Gaj, Andrej Franko sta izrazila svoje zadovoljstvo ob izvedbi prireditve. Poligon sedaj čaka prenova asfaltne podlage, v celoti pa bo zaživel v prihodnjem letu.