Red Bull Air Race: dvojna zmaga domačinov

17. 8. 2014
Deli

Po vremensko dokaj mirni soboti, ko je bil na kvalifikacijah najhitrejši Pete McLeod (drugič letos), je tekmovalce Red Bull Air Race v nedeljo pričakal precej močan in sunkovit veter.

Tega je bilo toliko, da so se stožci, med katerimi in okoli katerih morajo leteti piloti, premikali tudi za meter in več. hkrati pa so sunki vetra tudi nepredvidljivo premetavali letala. Najboljši s kvalifikacij, McLeod, je zato pred dirko napovedal: "treba bo leteti čim nižje, ker je vetra veliko."

In prav McLeod je bil njegova najbolj opazna žrtev. Doslej se na tekmovanju Red Bull Air Race še ni zgodilo, da bi najboljši s kvalifikacij izpadel že v prvem krogu, a točno to se je McLeodu po udarcu v stožec zgodilo v dvoboju s sicer zelo počasnim Besenyeijem.

Za las sta se med najboljših osem uvrstila tudi oba domača favorita, drugo- in tretjeuvrščena v prvenstvu Paul Bonhomme in Nigel Lamb. Oba sta svoja dvoboja izgubila, a sta se naprej uvrstila kot najhitrejša (in najsrečnejša) poraženca - in že v drugem krogu tekmovanja dokazala, da sta vseeno favorita. Bonhomme je namreč postavil tretji, Lamb pa najboljši čas. Za največje presenečenje je poskrbel Hannes Arch: najprej je prepozno prižgal dim, nato pa skozi vratca odletel previsoko, si nabral za 3 sekunde kazni in izpadel. Namesto bitke za Britanijo z dvema Britancema, Nemcem in Avstrijcem smo tako v četveroboju najhitrejših za zmago poleg Lamba, Bonhomma in Doldererja videli še Francoza Ivanoffa.

Četveroboj za zmago je Bonhomme pričel odlično in postavil čas, ki ga ostali trije niso mogli doseči. Še najbolj se mu je približal Lamb, ki je tako domačinom zagotovil dvojno zmago, pa tudi Ivanoff je zaostal le tri desetinke, medtem ko je Dolderer v finalu 'pregorel'.

Bonhomme se je s to zmago v skupnem seštevku popolnoma približal tokrat le osmemu Archu, saj je razlika med njima le še dve točki, še pet točk več pa zaostaja Lamb. Naslednja dirka bo v začetku septembra nad ovalnim dirkališčem Fort Worth v Teksasu, na njej pa bo nastopil tudi Peter Podlunšek, ki je bil včeraj v Challenger Cupu peti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"