Reli Velenje: Dirka Humarju, dirkač dneva Grudnik

10. 6. 2012
Deli

Že 27. reli Velenje je pričakovano prepričljivo zmagal Aleks Humar s Škodo Fabio S2000, dirkač včerejšnjega (zelo mokrega) in današnjega (bolj suhega) dneva pa je bil domačin Matej Grudnik z dirkalnikom Renault Clio RS.

Posadka Aleks Humar-Florjan Rus (Škoda Fabia S2000) je bila na prvem mestu neulovljiva, zelo napet pa je bil boj za drugo mesto ter v razvrstitvi divizije II in divizije I. Rajko Žakelj se je dolgo časa upiral Darku Peljhanu (oba Mitsubishi Lancer EVO IX), čeprav se je že v soboto ukvarjal z odpovedjo zadnjega diferenciala in polomljene polgredi. A to ga še ni toliko ustavilo, da ne bi zanesljivo osvojil tretjega mesta, dokler mu ni ravno na zadnji hitrostni preskušnji pustila na cedilu prednja guma. Rezultat? Uničeno platišče in zgolj osmo mesto v skupni razvrstitvi.

V diviziji II sta se za prvo mesto dolgo borila Boštjan Logar (Peugeot 206 R3) in domačin Matej Grudnik (Renault Clio RS). Toda na 5. HP je Logarju nenadoma začel pešati motor Peugeota. "Najprej je delal do 4.000 vrtljajev, nato še to ne več," je bil Logar razočaran nad drugim letošnjim odstopom, tokrat menda zaradi bencinske črpalke. Zato pa je Grudnik dokazal, da je na domači dirki on kralj, sploh če dežuje, kot je na letošnji dirki. Zmaga in dobra bera točk v državnem prvsntvu pa je dobra popotnica za nadaljevanje prvenstva, ki ga bo odpeljal s povsem novim Renaultom Twingom R2 EVO. Zelo dober drugi je bil Alan Pajk (Citroen C2 R2 Max), ki bo zaradi uspešnega začetka kljub najavam o skromnejšem dirkaškem programu odpeljal letos kar vse dirke za DP, prvih stopničk pa so se veselili tudi pri ekipi IK Sport, saj je Miha Prek s Škodo Fabio R2 zasedel odlično tretje mesto. Najbolj žalostni so bili prav gotovo v ekipi Friderika Vajnhandla, saj je kljub vodstvu v diviziji II pred velenjskim relijem naredil napako in precej predelal zadek Forda Fieste R2. 

V diviziji I smo videli pravo borbo, saj so se v osprednji izmenjevali Andrej Velkavrh, Matej Oblak, Luka Kos, Jernej Fakin in Jan Oblak. Na koncu je imel največ sreče Jan Oblak, saj je na bolj suhi stezi lahko izkoristil tudi boljšo tehniko (MG ZR 105 s sekvenčnim menjalnikom!), največ smole pa je imel vodilni po sobotnem delu Matej Oblak, saj mu je na podvozju popustil vijak, zato se je komaj privlekel do servisa z opletajočo prednjo gumo na Renaultu Clio 1.4 16V. Odlično tretje mesto si je prislužil Jernej Fakin (Fiat Panda), kar le dokazuje, da ga ne zaman nekateri imajo za enega bolj talentiranih dirkačev prihodnosti.

Prihodnji reli bo že konec junija v Mariboru. (AM)

FOTO: Uroš Modlic

REZULTATI

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"