Reli za SP: prepričljiva zmaga Ogierja v Monte Carlu

19. 1. 2014
Deli

Aktualni svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Ogier ne popušča, saj je kljub novim dirkačem v ekipah Citroena in Forda ter novemu tekmecu (Hyundai) spet prepričljivo zmagal s Volkswagnom Polom R WRC.

Toda končni rezultati lažejo; Francoz ni tako prevladal, kot se mogoče zdi. Prvi dan relija je bil celo v senci Roberta Kubice in Bryana Bouffierja (oba Ford Fiesta RS WRC), našteli pa smo vsaj tri nesreče, ki bi ga z malo smole spravile na seznam odstopov. Enkrat ga je rešila varovalna ograja (glej video spodaj), enkrat velik travnik brez hiš in parkiranih avtomobilov (ko je organizator postavil časovno kontrolo preblizu cilja, je zavil na travnik, da ni prišlo do tragedije), vse druge pasti pa je rešil s svojim vozniškim talentom. In tega je očitno kar precej. 

Presenečenje dirke na prvih dveh hitrostnih preskušnjah je bil prav gotovo Robert Kubica, ki pa je v nadaljevanju pretiraval in zletel v ograjo mosta, nato pa pod cesto. Drugo presenečenje je vrhunska vožnja večkratnega poljskega prvaka Bryana Bouffierja, ki je po vodstvu zanesljivo obdržal drugo mesto na dirki, kar je za zasebnika v Fordu skoraj enako zmagi. Največji osmoljenec dirke je prav gotovo Dani Sordo. Ko je bil Španec s povsem novim Hyundaijem i20 WRC na trenutnem tretjem mestu v skupnem seštevku relija, je na etapi med četrto in peto HP zatajila elektrika dirkalnika. Po prezgodnjem odstopu Thierryja Neuvilla, ki je zbil drog električne napeljave že na prvi hitrostni preskušnji, je tovarniška ekipa Hyundai Motorsporta kmalu ostala brez obeh dirkačev. Nekaj smole je imel tudi Jari-Matti Latvala (VW Polo R WRC), saj je moral na hitrostni preskušnji zamenjati prebito gumo, vendar moramo odkrito priznati, da je bil vedno v senci svojega kolega v ekipi. Da je reli res nepredvidljiv, pa dokazujeta Mikko Hirvonen in Francois Delecour: prvi je odstopil na zadnji HP zaradi odpovedi alternatorja (ko je bil šesti v skupni razvrstitvi), drugi pa na prvi zaradi zataknjene stopalke plina Forda Fieste WRC.

Prihodnja dirka bo v začetku februarja (od 5. do 8.2.) na Švedskem. (AMr)

FOTO: Uroš Modlic

KONČNI REZULTATI

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"