Se Sebastian Vettel seli v svet vztrajnostnih dirk?

27. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

V svoj dirkalnik ga želi spraviti ameriški milijarder James Glickenhaus.

Da so odnosi med Ferrarijevim dirkačem Sebastianom Vettlom in italijanskim moštvom vse prej kot dobri je jasno že lep čas. Nenazadnje sta obe strani že objavili informacijo, da se s koncem letošnje sezone ločujeta, zaradi česar so se že pojavila ugibanja o Nemčevi prihodnosti. Po nekaterih informacijah naj bi svojo pot nadaljeval v moštvu Racing Point (prihodnje leto Aston Martin), kjer naj bi zamenjal Mehičana Sergia Pereza, pojavile pa so se tudi govorice o prestopu k Mercedesu.

Najnovejše informacije medtem kažejo na to, da bi Vettel s prihodnjim letom celo utegnil zapustiti dirkaški cirkus Formule 1 in vstopiti v svet vztrajnostnih dirk. Tja ga namreč vabi ameriški milijarder James Glickenhaus, poslovnež, filmski producent, ljubitelj hitrih avtomobilov ter lastnik butične avtomobilske znamke Scuderia Cameron Glickenhaus. Slednji se namreč pripravlja na vstop v najelitnejši razred prototipnih dirkalnikov serije WEC, ki bo zaživel v prihodnjem letu.

Glickenhaus, sicer lastnik številnih redkih Ferrarijev in velik ljubitelj znamke je bil v nedavni izjavi za javnost kritičen do italijanskega moštva in njihovega mačehovskega odnosa do dirkačev, hkrati pa pohvalil Vettlov tradicionalni pristop ter odnos do dirkanja. Prav to je tudi eden izmed razlogov, zakaj si želi, da bi 33-letni Nemec v prihodnjem letu zasedel sedež v enem izmed obeh dirkalnikov, s katerima namerava nastopiti na dirki za 24 ur Le Mansa.

Glickenhaus sicer ni popoln novinec v svetu vztrajnostnih dirk. Njegovi dirkalniki so namreč nastopili na zadnjih sedmih dirkah za 24 ur Nurburgringa, kjer so znotraj razreda osvojili pet prvih in eno drugo mesto. Poleg tega lahko v življenjepisu znamke zabeležimo še en nastop na dirki Baja 1000 ter sezono dirkanja v pokalu COTA.

Ali bo Vettel sprejel Glickenhausovo še ni znano – Glickenhaus je sicer že izjavil, da zanj ne bo uspel odšteti takšnega zneska, kot ga dobi v Maranellu – a možnosti za to so zaenkrat dobre. Pred časom je namreč že izjavil, da se nekega dne vidi na štartu tovrstne dirke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol