Serija NASCAR prihaja tik za slovensko mejo in to še letos!

23. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli

Potrditev je prišla v zadnjem trenutku, saj bosta tam potekali že naslednji dve dirki prvenstva.

Serija NASCAR skupaj za serijo INDY velja za daleč najbolj priljubljeno dirkaško tekmovanje v ZDA in je precej bolj popularna kot recimo formula 1 ali pa reli za Svetovno prvenstvo WRC. Manj znano pa je morda večini dejstvo, da ima omenjena serija svojo uradno 'podružnico' že od leta 2009 tudi v Evropi. Ob tem je potrebno omeniti, da za razliko od ameriške serije večina dirk ne poteka na ovalnih dirkališčih (teh je v Evropi le za vzorec), pač pa na klasičnih dirkališčih in takšno bo tudi zadnje, ki je bilo dodano na koledar za letošnje leto.

Po poročanju Hrvaške avtomobilske in karting zveze (HAKS) naj bi tako že čez tri tedne, 14. in 15. novembra eno izmed letošnjih dirk prvenstvo gostilo tudi hrvaško dirkališče Grobnik. Omenjeno dirkališče se je v koledar dirk uvrstilo po tem, ko sta bili zaradi slabih razmer, povezanih z epidemijo korona virusa odpovedani obe preizkušnji na Češkem, ki sta bili sicer načrtovani v istem terminu.

Dernovšek še vedno odsoten

Na uradno potrditev dirke se je odzval tudi član uprave Avtodroma Grobnik, Robert Živković, ki je v izjavi za HAKS dejal, da »si ne bi mogel predstavljati boljšega zaključka sezone na dirkališču. To je prvi korak na poti k atraktivnim in za širšo javnost odprtim dirkam. Hkrati je to tudi dokaz, da je predsednik NEWS (Nascar Whelen Euro Series), Jerome Galpin prepoznal vse izboljšave, ki smo jih pripravili v zadnjih letih.« Ob tem je izrazil tudi željo po večji povezanosti dirkališča s HAKS, kar bi pripomoglo k organizaciji še pomembnejših dogodkov.

Da so organizatorji tekmovanja za nadomestno dirkališče izbrali Grobnik se veseli tudi edini slovenski dirkač v omenjeni seriji, Gašper Dernovšek, ki se dirke zagotovo udeležil, a žal najverjetneje ne kot dirkač. Dernovšek namreč še vedno okreva po februarski poškodbi, ko je med prevračanjem utrpel zlom dveh kosti v zapestju. Ekipi bo zato tudi tokrat pomagal le iz garaž.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja