Formula 2: brez Haloja bi Nissany ostal brez glave

Formula 2: brez Haloja bi Nissany ostal brez glave (foto: Red Bull)
Red Bull

Še ena huda nesreča v Silverstonu, ki pa se je k sreči končala brez hujših posledic. To pot med dvema dirkačema formule 2. Varnostni standardi v sodobnem dirkanju so se ponovno izkazali. 

Sistem Halo, zaščitni del nad dirkačevo glavo v enosedih dirkalnikih, je od svoje predstavitve rešil kar nekaj življenj.

Zadnji dokaz je bila vsekakor nesreča med dvema dirkačema formule 2, Roya Nissanyja in Dennisa Haugerja. Nissany je pri približevnju ovinku potisnil Haugerja s steze, ta pa je bil potem na spolzki travi še le potnik v svojem dirkalniku. Pri zavijanju v naslednji ovinek je Haugerjev dirkalnik dobesedno odbilo od robnika v zrak ravno toliko, da je z vso močjo priletel v kokpit Nissanyja. Brez sistema Halo bi zadel tekmeca neposredno v glavo, taki udarci pa se lahko tragično končajo.

Preberite še: Formula 1 ubežala katastrofi, najbolj se je na koncu smejalo Carlosu Sainzu

Odgovorni so Nissanyja zaradi povzročitve nesreče, ki bi lahko najbolj škodovala ravno njemu, kaznovali s petimi dodatnimi startimi mesti na naslednji preizkušnji, ki je bila nato v nedeljo na istem dirkališču. 

Dirkaški konec tedna v Silverstonu je torej pripravil dve hudi nesreči (v formuli 1 Džou) ter omenjeno Nissanyja, a obe sta se končali brez poškodb ali še česa hujšega. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja